İçeriğe git

DAÜ’de "Atatürk’ün Yürüyen Köşkü" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından organize edilen ve araştırmacı yazar Metin Erdoğan’ın konuk olarak katıldığı “Atatürk’ün Yürüyen Köşkü” konulu konferans  DAÜ Aktive Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yazar Metin Erdoğan’ın biyografisinin okunmasıyla başlayan konferansta öncelikle Yalova’da bulunan tarihi Yürüyen Köşk’ün inşaası ve günümüze kadar uzanan tarihi irdelendi. Erdoğan, 12 Eylül 1929 yılında Atatürk’ün Yalova’da görüp ektirdiği çınar ağacının ağaç büyüdükten sonra pencerelere çok yaklaşan dalları kesmek yerine köşkün yerinin yaklaşık 5 metre kaydırılması nedeni ile yürüyen köşk adını aldığını belirterek, köşkün şu anda Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez  Araştırma Enstitüsü içinde müze olarak kullanıldığını aktardı. Konferansta Mustafa Kemal Atatürk’ün çevreci kimliği, tarihte çevrecilikle ilintili söylemleri ve genel olarak günümüzdeki çevre bilinci konuları irdelendi.

Öğrenciler ve akademisyenler tarafından büyük bir ilgi ile karşılaşan konferansta Yürüyen Köşk’ü tanıtan video gösteriminin ardından Atatürk’ün çevreci kimliğini tanıtan Erdoğan, Mustafa Kemal’in 1920 – 30’lu yıllarda çevre ile ilgili bulunduğu faaliyetlerden, yatırımlarından ve söylemlerinden bahsetti. Erdoğan ayrıca, günümüzdeki çevre sorunlarına da değindi. Konferansa Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan ile Yönetsel ve Teknik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Özer de katıldı. Konferans sonunda Prof. Dr. Özer,  Metin Erdoğan’a teşekkür plaketi takdim etti.