İçeriğe git

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Misyonumuz

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün misyonu; erdemli, bilgili, çağdaş, etik değerlere bağlı, yapıcı, yaratıcı, insan haklarına saygılı, yaşam boyu öğrenme, öğretme ve iletişim becerilerine sahip, mesleki ve bilimsel alanda yetkin fizyoterapist ve bilim adamı yetiştirmek, multidisipliner çalışmalar yürütmek, fizyoterapi-rehabilitasyon hizmetini, kanıta dayalı bilimi ve ileri teknolojiyi toplum yararına sunmak, Türkiye ve KKTC’nin evrensel ve kültürel değerlere saygılı profesyonel bilim ve meslek adamı ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktır.

Bölüm Vizyonu

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nün vizyonu, sahip olduğu mesleki bilgi ve becerilerle, kanıta dayalı uygulamalar yapan fizyoterapistler yetiştirmek, yaptığı bilimsel araştırmalarla bilime katkı sağlayan öncü bir role sahip olmaktır.

Temel Değerler

1. Yaratıcılık 2. Yenilikçilik 3. Şeffaflık 4. Etik ilkelere sahip olma 5. Gelişime açık olma 6.Çevreye ve yaşama duyarlılık 7. Toplumsal duyarlılık 8.Katılımcılık 9. Güçlü iletişim becerilerine sahip olma 10. Uluslararası standartlarda meslek otonomisine sahip olma

Yönetim

Bölüm Başkanı:
Doç. Dr. BERKİYE KIRMIZIGİL

Bölüm Başkan Yardımcıları:
Yrd. Doç. Dr. SEVİM ÖKSÜZ

Bölüm İmkanları

Fizyoterapi öğrencilerine ölçme değerlendirme, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri için tam donanımlı laboratuarlar, ileri düzey teknolojik cihazlar ve ekipmanlarla dünya standartlara uygun olarak düzenlenmiştir. Laboratuarlar, geniş ölçekli mekanlar kullanılarak aynı anda 40-50 öğrencinin birlikte çalışmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Üniversitemizde yeterli düzeyde internet destekli, bilgisayar laboratuarı mevcuttur. DAÜ’nün kütüphanesi eğitim, öğretim ve araştırmalar açısından yeterli donanıma sahiptir. Ayrıca, Üniversitemiz; öğrencilerine boş zamanlarında sosyal, kültürel ve sportif etkinlik gösterilebilecekleri geniş rekreasyon olanakları sunmaktadır.

Akreditasyonlar

SABAK: Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği
https://www.sabak.org.tr
Akredite Edilmiş Programlar: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe) (B.S.)

Eğitimde Farklılık

DAÜ-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, KKTC’de ilk açılan bir akademik bölüm olma özelliğini taşımaktadır. Başarılı, çağdaş fizyoterapistler yetiştirmek için çağın gereği olan disiplinlerarası dinamizmi sağlamak amacıyla, üniversitemiz ile Dokuz Eylül, Marmara , Istanbul , Haccettepe, Ankara ve Gazi Üniversitesi arasında akademik işbirliği protokolü yapılmıştır. Bunun yanında, ders programlarını yürütmek için Türkiye’deki birçok seçkin akademik kurumun, akademik ve mesleki alanda deneyimli ve birikimli eğitim-öğretim kadrolarından, profesyonel destek alınmaktadır. Öğrencilerin eğitimi için analiz yapma, problem çözme, sonuca varma, yaratıcı ve eleştirel düşünme, takım çalışması yapabilme, iletişim kurabilme gibi becerilerin derslere yayılarak, programlı ve sistematik olarak mesleki bilgiyle harmanlanarak verildiği bir program tasarlanmıştır. Ayrıca, öğrencilere staj yapabilme olanakları sağlamak için birçok saygın sağlık kurumu ile işbirliği anlaşması yapılmıştır.

Neler Başardık

Fakültemiz bünyesinde bulunan Sağlıklı Yaşam Merkezi ‘nde alanında özelleşmiş öğretim elemanlarımızın gözetiminde çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı bireylerdekas iskelet ve sinir sistemini içeren sorunlara yönelik bireysel egzersiz programları planlanarak kişiye özgü egzersiz terapi programları verilmektedir. Yine bölümümzde oluşturulan Kardiyopulmoner ve Sporcu Sağlığı laboratuarlında koruyucu rehabilitasyon hizmetleri sunulmaya başlanmıştır. Bu programlar kapsamında günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında geçen fiziksel inaktivite, aşırı kilo alımı/şişmanlık, şeker hastalığı ve kalp hastalığının önlenmesinde önem taşıyan koruyucu egzersiz programları yine konusunda deneyimli öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.

Bölümümüz ülkemizde görülen en büyük eksikliklerden biri olan engelli rehabilitasyonu konusuna hem katkıda bulunmak hem de bu toplumsal görevi hatırlatmak amacıyla Gazimağusada bulunan İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon ve Gazimağusa Özel Eğitim Merkezlerinde gönüllü olarak fizyoterapi hizmeti vermeye başlamıştır. Yine bu merkezlerde Milli Eğitim Bakanlığının da onayıyla bölümümüz 4. Sınıf öğrencileri hocalarının gözetiminde staj uygulamalarını sürdürmektedirler. Bunlara ek olarak bölümümüz tarafından düzenlenen Kariyer Günleri kapsamında öğrencilerimizin sosyal, bilimsel ve kültürel olarak yenilikleri takip etmelerine olanak sağlanmaktadır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans programı yanı sıra bu yıl yüksek lisans programı açılmıştır. DAU-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon yüksek lisans bölümü, KKTC’de ilk açılan program olma özelliğini taşımaktadır.

Öğrencilerimizin Değeri

Fizyoterapi öğrencilerine ölçme değerlendirme, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri için tam donanımlı laboratuvarlar, ileri düzey teknolojik cihazlar ve ekipmanlarla dünya standartlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Bölümümüze bağlı bulunan Elektroterapi, Anatomi , Tedavi Hareketleri, Nöromusküler, Normal Motor Gelişim, Kardiyopulmoner ve Sporcu Sağlığı Laboratuarlarında bulunan üst düzey donanımlarla fizyoterapi eğitiminde ülkemizde bir ilke imza atılmıştır. Laboratuarlar, geniş ölçekli mekanlar kullanılarak aynı anda 40-50 öğrencinin birlikte çalışmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Üniversitemizde yeterli düzeyde internet destekli, bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. DAÜ’nün kütüphanesi eğitim, öğretim ve araştırmalar açısından yeterli donanıma sahiptir. Ayrıca, Üniversitemiz; öğrencilerine boş zamanlarında sosyal, kültürel ve sportif etkinlik gösterilebilecekleri geniş rekreasyon olanakları sunmaktadır.

Kariyer Olanakları

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Fizyoterapist ünvanı alarak Fizyoterapistlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından Fizyoterapi ve Rehabilitasyon yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Fizyoterapist ve Doktor Fizyoterapist ünvanlarını alabilirler.

Fizyoterapistler hastanelerde ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kurumlarında, özel eğitim merkezleri, spor/sağlık merkezleri, profesyonel ve amatör spor kulüpleri, huzur evleri, kaplıca/termal tesislerinde vs. görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve sessizdir. Fizyoterapistler genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak görevlerini yürütürler. Görev sırasında hastalarla, hekimlerle ve diğer fizyoterapistlerle etkileşim halindedirler. Fiziksel kuvvetlerini, seslerini, mimiklerini ve çeşitli aletleri kullanarak yürüttükleri görevleri sırasında tüm sağlık personeli ile iletişim ve etkileşim halinde çalışırlar.

İletişim

Adres:
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, İbn-i Sina Caddesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs
Mersin 10 Turkey

Tel: +90 392 630 3067
Faks: +90 392 630 3940
E-posta: sbf@emu.edu.tr
Web: http://sbf.emu.edu.tr