İçeriğe git

Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü

Misyonumuz

Spor Bilimleri Bölümü’ nün misyonu; araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, çağdaş eğitim ve öğretim standartlarına ulaşmak ve çeşitli spor dallarının yanında, sporun biyolojik, sağlık bilimleri, davranış bilimleri, eğitim bilimleri, yönetim ve organizasyon yönleri konusunda yeterli bilgilerle donatılmış nitelikli ve profesyonel antrenör ve spor yöneticileri yetiştirmektir.

Bölüm İmkanları

Spor Bilimleri programı tam donanımlı laboratuvarlar, ileri düzey teknolojik cihazlar ve ekipmanlarla dünya standartlarına göre düzenlenmiştir. Laboratuvarlar, geniş ölçekli mekanlar kullanılarak uygulama alanlarında ayni anda 40-50 öğrencinin beraber çalışmasına olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Üniversitemizde yeterli düzeyde internet destekli, öğrenci kullanımına açık bilgisayar ortamı mevcuttur. DAÜ merkez kütüphanesi eğitim, öğretim ve araştırmalar açısından yeterli donanıma sahiptir. Ayrıca, Üniversitemiz; öğrencilere boş zamanlarında sosyal, kültürel ve sportif etkinlik gösterilebilecekleri geniş rekreasyon olanakları sunmaktadır.

Spor Bilimleri dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek “Spor Bilimcisi’’ diploması almış kişidir. Öğrenciler lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayabilirler.

Eğitimde Farklılık

Spor Bilimleri Programı her türlü altyapısı tamamlanmış, çağdaş teknolojik olanaklara sahip, demokratik bir ortamda öğrenci odaklı eğitim verilmek üzere kurulmuştur. Programın yürütülmesinde Türkiye’deki birçok seçkin üniversitenin akademik ve mesleki olarak ulusal ve uluslararası alanda deneyimli ve birikimli, profesyonel eğitimcilerinden destek alınmaktadır. Öğrencilerin eğitimi için analiz yapma, problem çözme, mantık yürütme, sonuca varma, yaratıcı ve eleştirel düşünme, takım çalışması yapabilme, iletişim kurabilme gibi becerilerin derslere yayılarak, programlı ve sistematik olarak mesleki bilgiyle birleştirilerek verildiği bir program tasarlanmıştır. Kampüs alanında yüksek standart donanımına sahip bir spor merkezinin, rekreasyon alanlarının, yüzme havuzlarının ve üniversiteye ait bir plajın ve Üniversite içerisinde sportif alanda faaliyet göstermekte olan birçok kulübün var olması en önemli farklılıklarımız arasındadır.

Neler Başardık

Spor Bilimi Bölümü öğrencilerimiz için Kardiyopulmoner ve Sporcu Sağlığı üniteleri kurulmuştur. Bu ünitelerde r hertürlü performans ölçümüne olanak sağlayacak en son teknolojideki cihazlar ve ekipmanlar ile öğrencilerin performans değerlendirilmeleri yapabilme imkanları sağlanmakta yine bu öğrencilerimize yönelik performans eğitimleri verilmektedir. Öğrencilerimizin engelli vatandaşlara olan duyarlılığını geliştirmek ve engelli sporcular ile çalışacak öğrencilere yön verebilmek adına engellilerle ilgili çeşitli organizasyon düzenlenmiş ve bu organizasyonlarda öğrencilerimize görevler verilmiştir. Bunlara ek olarak sporda organizasyon ve rekreasyon gibi derslerin uygulamaları için fakülte içerisinde ve dışarısında geniş ölçekli uygulamalar yapmalarına olanak sağlanmakta ve gerçek çalışma ortamlarıyla simulasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimizin Değeri

Spor Bilimleri Bölümü için tam donanımlı laboratuvarlar ileri düzey teknolojik cihazlar ve ekipmanlarla dünya standartlarına göre düzenlenmiştir. Laboratuvarlar için geniş ölçekli mekanlar kullanılarak uygulama alanlarında ayni anda 40-50 öğrencinin beraber çalışmasına olanak verecek şekilde düzenlenmiştir. Üniversitemizde yeterli düzeyde internet destekli, öğrenci kullanımına açık bilgisayar ortamı mevcuttur. DAÜ’nün kütüphanesi eğitim, öğretim ve araştırmalar açısından yeterli donanıma sahiptir. Ayrıca üniversitemiz, öğrencilere boş zamanlarında sosyal, kültürel ve sportif etkinlik gösterebilecekleri geniş rekreasyon olanakları sunmaktadır.

Kariyer Olanakları

Programdan mezun olacak olan öğrenciler ‘Spor Bilimcisi, Antrenör, Spor Uzmanı, Spor Yöneticisi, Spor animatörü’ gibi çalışma alanlarında farklı ünvanlar alabileceklerdir.

Ayrıca;

  • Turizm sektöründe yer alan turistik işletmelerde rekreasyon yöneticisi ve organizatörü,
  • Özel fitnes merkezlerinde fitness uzmanı ve lideri,
  • Fitness merkezlerinde etkinlik koordinatörü ve yöneticisi,
  • Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün organize ettiği kamplarda lider,
  • Üniversitelerde akademisyen,
  • Spor Eleştirmeni,
  • Spor Yazarı,
  • Üniversitelerin spor merkezlerinde spor uzmanı ve fitness lideri,
  • Kamu kuruluşlarının spor merkezlerinde spor uzmanı ve fitness lideri,
  • Antrenörlük gibi ünvanlara sahip olabilirler.

Bunun dışında;

  • Özel/kamu sektöründe, kulüpler ve fitnes merkezlerinde sağlık hizmetleri sağlamak,
  • İş yerlerinde, spor merkezlerinde sağlığı koruyucu ve geliştirici programlar hazırlamak, düzenlemek ve uygulamak,
  • Bireyin bütünsel ve optimal gelişimine katkıda bulunacak bireysel fiziksel uygunluk programlarını planlamak ve uygulamak,
  • Yöneticilik becerileri ile egzersiz, psikoloji, beslenme ile ilgili bilgilerini birleştirerek, fitnes merkez yöneticiliği veya fitnes programı planlanmasında yönetici olarak çalışmak,
  • Üniversitelerin spor merkezlerinde, kampus içi ve dışı fiziksel etkinlik programlarını organize etmek ve düzenlemek,
  • Bireylerin fiziksel uygunluk düzeylerini belirlemek ve bu düzeyi artıracak programları planlamak ve uygulamak,
  • Toplum sağlığı için çalışmalarda bulunmak, özel sağlık kulüplerine, fitnes merkezlerine ve gençlik kamplarına fitnes programları sağlamak gibi görevleri de yerine getirebilirler.

İletişim

Adres:
Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü
Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü, İbn-i Sina Caddesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs
Mersin 10 Turkey

Tel: +90 392 630 3067
Faks: +90 392 630 3940
E-posta: sbf@emu.edu.tr
Web: http://sbf.emu.edu.tr