Programlar
Matematik Bölümü, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri ve Matematik alanlarında 2 lisans programı ve Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik ve Bilişim Sistemleri alanlarında bünyesinde toplam beş lisansüstü program bulundurmaktadır.
Misyonumuz
- Araştırma yapmak, kendine güvenen, gelişmeleri takip edebilen, temel matematiği ve matematiksel düşünceyi özümsemiş, toplum ve iş yaşamında saygın yerler edinecek bireyler yetiştirmek
- Uluslararası düzeyde kabul gören matematik programları doğrultusunda, ileri düzeyde çalışma yapmak isteyenlere gerekli teorik matematiksel bilgiyi vermek, öğrencilerin eğilim ve yeteneklerine ve mezuniyet sonrası iş sahibi olabilmelerine yönelik gerekli öğretimi sunmak.
- Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığınına öngördüğü koşullarda orta eğitime, özel lise ve dersanelere öğretmen yetiştirmek.
- Edinilen teorik bilgiyi gittikçe gelişen bilisayar yazılımları aracılığı ile çok geniş olan uygulama alanlarına uygulayabilme yeteneğine kavuşturmak ve bilişim sektöründe çalışacak yazılımcılar yetiştirmek
- Alan ağırlıklı seçmeli dersler yardımı ile ilgi duyduğu matematiğin belli bir alanında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlamak.
- Ülke ve bölge endüstrisinin, devlet istatistik enstitüsünün, devlet planlama enstitüsünün ve bunlar gibi birçok kurumun ve şirketin ihtiyaç duyduğu kalifiye matematikçi ve bilgisayarcı yetiştirmek.
Yönetim
Bölüm Başkanı:
Prof. Dr. NAZIM MAHMUDOV
Bölüm Başkan Yardımcıları:
Yrd. Doç. Dr. MEHMET ALİ TUT
Bölüm İmkanları
Matematik Bölümü, bünyesinde saygın üniversitelerde eğitim almış, alanlarında pek çok kitap ve makale yayınlamış, birikimli ve deneyimli bir akademik kadro barındırmaktadır. Öğrencilere sunulan eğitim, teknik ekipmanlar, gelişmiş bilgisayar laboratuvarları, internet ve zengin kütüphane gibi gelişmiş araştırma olanakları ile desteklenmektedir. Bölümümüzde, öğrenci-öğretim elemanı arasında birebir diyalog kurulabilecek bir düzen olduğundan, öğrencilerin problemlerini öğretim elemanlarına rahatlıkla sorabilecekleri bir ortam sağlanmaktadır. Ayrıca, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri programında lisans öğrenimi gören her öğrenci almakla yükümlü olduğu matematik ve bilgisayar derslerinin yanında, Ekonomi ve Finans Bölümlerinden üçü seçmeli, üçü de zorunlu olmak üzere toplam altı ders alarak bu alanlarda Yandal programlarını tamamlayabilirler. Bu derslerden başarılı olmaları halinde, İdari Ekonomi ve Finans Yönetimi alanlarında Yan Dal Sertifika Belgesi almaya hak kazanırlar.
Eğitimde Farklılık
Amacı, uluslararası düzeyde kabul gören matematik programları doğrultusunda, ileri düzeyde çalışma yapmak isteyenlere gerekli teorik matematik bilgiyi vermek, öğrencilerin eğilim ve yeteneklerine ve mezuniyet sonrası iş sahibi olabilmelerine yönelik gerekli öğretimi sunmak olan programın müfredatı, Türkiye’de Ankara, Hacettepe, İstanbul, Gazi üniversitesi gibi önde gelen devlet üniversitelerde mevcut Matematik programı müfredatları ile büyük ölçüde benzeşmektedir. Bunların yanında, alan seçmeli derslerinin fazla oluşu öğrencilere farklı alanlarda uzmanlaşma olanağı sunmaktadır. Türkiye'deki Üniversiteler arasında matematiğin her branşında öğretim elemanına sahip birkaç Matematik Bölümünden biri olan bölümün farklı akademik kuruluşlardan yetişmiş güçlü bir akademik kadrosu bulunmaktadır. Matematiğin her alanında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yanında çeşitli dallarda bilimsel araştırmalar da yürütülmektedir.
Neler Başardık
Matematik bölümü, 2013 yılı itibarıyla 40 doktora, 120’nin üzerinde yüksek lisans ve 500'ü aşkın lisans öğrencisi mezun etmiştir. DAÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyeleri son beş yıl içerisinde Science Citation Index (SCI) ve Science Citation Index Expanded (SCI-E) tarafından taranan dergilerde 100’ün üzerinde bilimsel makale yayınlamıştır. Türk Matematik Derneği’nin, Thomson Reuters’in Web of Knowledge sitesinden derlediği ve www.turkmath.org sitesinin istatistikler alt başlığında yer alan 1980 – 2013 yılları arasında SCI-Expanded kapsamında yayınlanmış matematik makalelerine ait verilere gore Matematik Bölümü Türkiye genelinde Uygulamalı Matematik alanında 10. sırada, Teorik – Uygulamalı Matematik alanında 13.sırada ve Teorik Matematik alanında 28. sırada yer almaktadır. Ayrıca, Bölümümüz geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Onay Fadıl Demirciler Liselerarası Matematik Yarışması”’nın bu yıl 20.sini gerçekleştirmenin gururunu yaşamaktadır.
Kariyer Olanakları
Matematik Bölümü mezunları, Matematik Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Akademisyenlik gibi meslekleri seçebilecekleri gibi, Bankacılık Sektörü, Finans ve Ekonomi Sektörü, Devlet Planlama Örgütü, Borsa, Havayolu Şirketleri, Yazılım Şirkeleri ve Bilgi işlem merkezleri gibi kuruluşlarda da kariyer sahibi olabilirler.
İletişim
Adres:
Matematik Bölümü
Matematik Bölümü, Aristóteles Caddesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs
Mersin 10 Turkey
Tel: +90 392 630 1227
Faks: +90 392 365 1314
E-posta: math@emu.edu.tr
Web: http://math.emu.edu.tr