İçeriğe git

Yapay Zeka Mühendisliği Lisans Programı (B.S., 4 Yıl)

Yapay Zeka (YZ) Mühendisliği (YZM), nitelikli yapay zeka mühendislerine yönelik artan talebi karşılamak için 2023'te kurulan nispeten yeni bir programdır. YZ mühendisliği programi, belirli faaliyetleri gerçekleştirebilen veya belirli hedeflere ulaşabilen akıllı sistemler üretmek için sistem mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar bilimi ve insan merkezli tasarım ilkelerini birleştirmiş olan bir programdır.

YZM Programı öğrencileri, hızla büyüyen ve yaygın olarak uygulanan bu çalışma alanı ile ilgili en güncel bilgilere erişme ve bunlar üzerinde yoğun bir şekilde çalışma olanağına sahiptir.

Genel Bilgi

Yapay Zeka Mühendisliği mesleği tüm dünyada oldukça cazip bir trend haline geliyor. Ayrıca, bu eğilim ve IT endüstrisinin artan ihtiyaçları, YZM mezunlarının Endüstri 4.0 veya daha ileri teknolojilerin yüksek oranda verimliliğe yol açtığı üretim tesislerinde ve ayrıca yapay zeka çalışmalarının insan zekası ile rekabet edebilecek düzeyde yeni teknolojiler ürettiği araştırma kurumlarında iş bulabileceğini göstermektedir.

Program, temel YZ disiplininin neredeyse tüm mevcut ihtiyaçlarını kapsayan zorunlu dersleri içerir. Birinci sınıfta mühendislik temel dersleriyle başlayan program, ikinci yılda hem giriş hem de temel YZ dersleriyle devam eder. Ders konuları arasında temel YZ arka planı, ardından ikinci ve üçüncü yıllarda işlenen YZ için programlama dilleri, veri bilimi, arama stratejileri, sinir ağları, bilgi temsili ve makine öğrenimi yer alır. Son sınıfta öğrenciler, seçtikleri uzmanlık alanına bağlı olarak alan seçmeli dersleri alırlar. Bu dersler aynı zamanda alandaki kavramsal ve teknolojik gelişmelerle ilgili yeni konuları da tanıtmaktadır.

Eğitim / Öğrenim

YZM Programının temel amacı, öğrencileri YZM alanındaki en güncel gelişmelerle donatmak ve aynı zamanda yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştirmektir. Programla ilgili tüm dersler, iyi donanımlı laboratuvarlarda hem kavramsal konuları hem de ilgili uygulamaları sunar. Bu programdan mezun olanlar, temel mühendislik konuları ile matematik ve fizik konularında yeterli altyapıya sahip olacaklardır. Donanım ve yazılım becerilerinin sürdürülmesi için bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği programlarındaki temel dersler de işlenir. YZM konuları ile ilgili olarak, bir mezun hem yukarıda belirtildiği gibi temel YZ konuları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olacak hem de uzman sistemler, bilgi alma, veri madenciliği, büyük veri analitiği, insan bilgisayar etkileşimi ve semantik web teknolojileri gibi alan seçmeli dersleri aracılığıyla gelecek perspektiflerine sahip olacaktır.

Bölüm İmkanları

Bilgisayar Mühendisliği bölümü altında eğitim veren YZM programı, uluslararası üne sahip seçkin tam zamanlı akademisyen ve araştırmacılardan oluşan bir kadroya sahiptir. Ayrıca, seçilmiş bir lisansüstü öğrenci grubu, laboratuvarlarda uygulamalı çalışmalara yardımcı olmak ve rehberlik etmek için araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bölümümüzde öğrencilerimizin teori ile pratiği birleştirmelerini sağlayan tam donanımlı yazılım ve donanım laboratuvarları mevcuttur. Bölümde bitirme projesi laboratuvarları, multimedya laboratuvarları, mantık tasarım laboratuvarları, mikroişlemciler laboratuvarı, devre ve elektronik laboratuvarı ve son olarak alana özgü araştırma ve geliştirme laboratuvarları gibi zengin genel amaçlı ve alana özgü laboratuvarlar bulunmaktadır.

Kariyer Olanakları

Programlama, veri bilimi, akıllı teknolojiler veya yapay zeka alanındaki güncel araştırmalarla ilgileniyorsanız, YZM keşfetmek isteyebileceğiniz geniş ve çok yönlü bir mühendislik alanıdır. Yapay zeka alanında kariyer yaparak çağdaş buluşlarla çalışabilir ve sürücüsüz araçlar, otonom robotlar veya akıllı evler gibi en son teknolojilerde uzmanlaşabilirsiniz. İlk adım, ideal yolunuzu seçmek ve kendiniz için gerçekçi ama iddialı bir kariyer stratejisi geliştirmektir. YZM programımız aracılığıyla sizi böyle bir kariyere tamamen hazırlamayı hedefliyoruz.

İletişim

Tel: +90 392 630 1484
Faks: +90 392 365 0711
E-posta: cmpe.info@emu.edu.tr
Web: http://cmpe.emu.edu.tr