İçeriğe git

Org. İlker Başbuğ DAÜ'de Konferans Verdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürkçü Düşünce Kulübü 26. Genel Kurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un katılımı ile “Atatürk’ün Dış Politika Uygulamaları Işığında Bugünkü Dış Politika Uygulamalarına Bakış” konulu konferans gerçekleştirdi. Söz konusu konferans 25 Nisan 2016 tarihinde, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda saat 14:00’te yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ-ATAUM) Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini ileterek, Org. İlker Başbuğ’u DAÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Org. Başbuğ’un özgeçmişini aktardı.

Org. Başbuğ gerçekleştirdiği sunumunda katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini ileterek KKTC’nin en seçkin ve köklü üniversitesi olan DAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 25 Nisan tarihinin Çanakkale kara savaşlarının başlama tarihi olduğuna dikkat çeken Org. Başbuğ, Mustafa Kemal’in askeri anlamda ilk kez parladığı yerin Çanakkale olduğunu vurguladı.

Sunumunda Mustafa Kemal’in dış siyaset konusuna değinen Org. Başbuğ, şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikada karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik neler yapılabileceği konuları üzerinde durdu. Mustafa Kemal’in dış politikayı milli siyaset olarak tanımladığını belirten Org. Başbuğ milli siyasetin önemine ve milli siyasetin amacına değindi.

Gerçekleştirdiği sunumunda her milletin milli menfaatleri olduğuna değinen Org. Başbuğ, milli menfaati olmayan bir devletin var olamayacağını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriye ile ilgili milli menfaatlerinin neler olduğu üzerinde duran Org. Başbuğ nasıl bir dış politika uygulanması gerektiği konusunda katılımcılardan görüşler aldı.

Türkiye’de son zamanlarda artan terör olaylarına da değinen Org. Başbuğ Suriye ve Irak’ta gelişen siyasi gelişmelerin artan terör olaylarında rolü olduğuna vurgu yaptı. Org. Başbuğ yaptığı açıklamada Suriye’de yaşanan durumun netlik kazanmaması durumunda Türkiye’de yaşanan terör olaylarının normal boyutlara ulaşmasının çok düşük bir ihtimal olduğu üzerinde durdu.

Dış siyaset konusunda yapılan hataların veya atılan adımların daha sonradan düzeltilmesinin mümkün olmadığı üzerinde duran Org. Başbuğ, dış siyaset ve Kıbrıs ile ilgili yapılan hatalar üzerinde de durdu. Sunum sonunda Org. Başbuğ’un katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam tarafından kendisine teşekkür plaketi ve Türk Mukavemet Teşkilatı tarafından çiçek takdim edildi. Etkinliğin ardından Org. Başbuğ, katılımcıların getirdiği kendi yazdığı  kitaplarını imzaladı.  

Org. Başbuğ’dan Prof. Dr. Necdet Osam’a Ziyaret

Söz konusu konferans öncesinde Prof. Dr. Necdet Osam’ı makamında ziyaret eden Org. Başbuğ DAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Prof. Dr. Osam’dan DAÜ hakkında geniş bilgiler aldı. Gerçekleştirilen ziyaret sırasında DAÜ-VYK Başkanı Mehmet Bayram,  Rektör Yardımcıları ve koordinatörlerinin yanı sıra DAÜ-ATAUM Başkanı ve DAÜ Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı da yer aldı.