İçeriğe git

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Misyonumuz

Doğu Akdeniz üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, 1993 yılında kurulmuş, ilk mezunlarını 1997 yılında vermiştir. Bölümümüzün misyonu, öğrencilerimizi günümüzde ve gelecekte toplum yararına önemli projelere imza atabilecek düzeyde bilgi sahibi, iyi yabancı dil bilen, iletişim becerileri yüksek ve takım çalışmasına yatkın birer mühendis olarak yetiştirmektir.

Yönetim

Bölüm Başkanı:
Prof. Dr. ZEKİ BAYRAM

Bölüm Başkan Yardımcıları:
Yrd. Doç. Dr. AHMET ÜNVEREN

Bölüm İmkanları

DAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2013/14 Akademik Yılında tam zamanlı 6 profesör, 5 doçent, 7 yardımcı doçent, 16 araştırma görevlisinden oluşan seçkin bir öğretim kadrosuyla eğitim vermektedir. Bilgisayar bilimleri ve mühendisliği öğretiminde konuların tam olarak anlaşılabilmesi için, teori ve pratiğin dengeli bir şekilde işlenmesi gereklidir. Bu amaçla, bölümümüzde ilgili deneylerin yapılabileceği 3 genel bilgisayar laboratuvarı, 1 son sınıf proje laboratuvarı, 2 multimedya laboratuvarı, 2 mantıksal tasarım laboratuvarı, 1 mikroişlemci laboratuvarı, 1 devreler ve elektronik laboratuvarı ve 1 lisansüstü araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.

Akreditasyonlar

Programlar

Bölümümüz halen lisans düzeyinde üç program yürütmektedir. Bunlar, İngilizce ve Türkçe Bilgisayar Mühendisliği ve İngilizce Yazılım Mühendisliği programlarıdır. Lisans öğrencilerine 4 yıllık eğitimin ilk yılında bilgisayar yapısı ve programlamaya giriş ve temel bilimler alanında temel matematik ve fizik dersleri ve İngilizce dersleri verilmektedir. İkinci ve üçüncü yıllarda ise bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı ve bilgisayar ağları alanlarına giren dersler verilmektemezuniyet yılında ise öğrenciler, 5 teknik seçmeli ders almaktadırlar. Son sınıfta öğrenciler ayrıca yazılı ve sözlü sunuş becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunan bir mezuniyet projesi hazırlamak zorundadırlar. Bölümümüzün lisansüstü programları 1996 yılında başlatılmıştır. Yüksek Lisans (MS) programının amacı; lisans eğitimlerini tamamlayan öğrencilerinsentez ve tasarım yeteneklerini, ve araştırma becerilerini geliştirmek, ve belli bir konuda uzmanlaşmayı sağlamaktır. Doktora (PhD) programının amacı; bilgisayar mühendisliği dalında, orjinal bir araştırma yürütüp, eğitim verebilecek genç akademisyenler yetiştirmektir.

ProgramDereceYılBölüm
Bilgisayar MühendisliğiLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği (Tezli)Yüksek Lisans / M.S.1 - 2 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği (Tezsiz)Yüksek Lisans / M.S.1 - 1.5 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar MühendisliğiDoktora / Ph.D.3,5 - 5 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği (Türkçe)Lisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım MühendisliğiLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği - Bilgisayar Mühendisliği Çift AnadalLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği - Yazılım Mühendisliği Çift AnadalLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği - Bilişim Sistemleri Mühendisliği Çift AnadalLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği
Bilişim Sistemleri Mühendisliği - Bilgisayar Mühendisliği Çift AnadalLisans / B.S.4 Elektrik Elektronik Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği (Tezli)Yüksek Lisans / M.S.1 - 2 Bilgisayar Mühendisliği
Yapay Zeka MühendisliğiLisans / B.S.4 Bilgisayar Mühendisliği

Eğitimde Farklılık

Bölümümüz aldığı ABET akreditasyonu ile eğitimde yakaladığı üst düzey başarıyı belgelemiştir. Öğrencilerimize, mezuniyet yılında hazırladıkları mezuniyet projesiyle yazılı ve sözlü sunuş, bireysel çalışma, grup içinde iş paylaşımı ve iş yürütme becerilerini geliştirebilme olanağı sağlanmaktadır. Ayrıca bir çok dersimizde proje ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Bu tür bir yöntemin, mezun olan öğrencilerimizin iş hayatlarındaki başarıları için önemli olduğuna inanmaktayız.

Neler Başardık

Bölümümüz üstlendiği önemli eğitim ve öğretim işlevi yanında, çeşitli araştırma ve projelerle KKTC'nin tanıtımına ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır.Alcatel, Microsoft ve Cisco şirketleriyle yapılan anlaşmalar buna örnek olarak verilebilir. DAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, çeşitli Avrupa Birliği projelerinde de yer almıştır.DAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Üniversitemizin online (çevrim içi) destekli uzaktan eğitim projesinin başlatılması ve geliştirilmesinde önemli rol oynamış, EMU_LMSv1 ve EMU_LMS_v2 Öğrenme Yönetim Sistemlerini geliştirmiştir. Bu proje çerçevesinde, Uzaktan Eğitim Enstitüsü ile işbirliği içinde kampusta yer alan DAÜ öğrencilerine EMUOnline programıyla, kampus dışında yaşayanlara da Bilgi Yönetimi ön lisans programı ile Internet ve uzaktan eğitim teknikleriyle "sanal" ortamda çeşitli dersler verilmiştir.

Bölümümüz öğrencilerinin uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarılara örnek olarak, ABD merkezli Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından düzenlenen 2013 IEEE Extreme programlama yarışmasında elde edilen Türkiye üçüncülüğü derecesi vurgulanabilir.

Bugüne kadar 1750’nin üzerinde mezun veren Bölümümüz, çeşitli ülkelerde, uluslararası şirketlerde ve önde gelen üniversitelerin akademik kadrolarında çalışan mezunları ile gurur duymaktadır. Doktora programımızdan 11 yılda verdiğimiz 25 mezunun 16’sı halen çeşitli üniversitelerde akademik personel olarak görev yapmaktadırlar.

Öğrencilerimizin Değeri

Dünya standardında eğitim vermeyi amaçlayan Bölümümüz, mezunlarımızın iş olanaklarıyla yakından ilgilenmektedir. Bu nedenle eğitim programına alınan teknik seçmeli dersler, öğrencilerin eğitim alanlarını, bilişim endüstrisinin güncel koşul ve isteklerine göre yönlendirmektedir.

Bölümümüzün İngilizce programı uluslararası öğrenci profiline sahip olup, 2013 yılı girişli öğrencilerimizin yarıdan fazlası yabancı öğrencidir. Mezunlarımızın bir bölümü ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde yüksek lisans ve doktora çalışmalarına başlamaktadır, Ayrıca Türkçe programımız TC YÖK’ün organize ettiği DGS sınavı ile gelen iki yıllık yüksek okul mezunlarından önemli ilgi görmektedir.

Kariyer Olanakları

Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Bilgisayar Mühendisi" (BS) diploması verilmektedir. Bölüm mezunları yurt içi ve yurt dışında, sistem çözümleyici, uygulama programcısı, bilgi işlem merkezlerinde yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni olarak çalışabilmekte, ayrıca bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerin tasarımı ve uygulamasında ya da araştırma-geliştirme projelerinde mühendislik yapabilmektedirler. Mezunlarımız arasında üniversitelerde akademik personel olarak (Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, Yard. Doç., Doç., Prof.) eğitim ve öğretime katkıda bulunan, bilimsel çalışma ve araştırma yapanlar da önemli bir oranda yer almaktadır. Digitürk, Turkcell, Vodafone, Aselsan, Havelsan, Arkas Holding gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşları ve Atalas Jet, Kamil Koç, Yurt İçi Kargo gibi hizmet sektörü kuruluşlarında mezunlarımız yöneticilik, ve çeşitli düzeylerde görev yapmaktadırlar.

İletişim

Adres:
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Albert Einstein Caddesi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs
Mersin 10 Turkey

Tel: +90 392 630 1484
Faks: +90 392 365 0711
E-posta: cmpe.info@emu.edu.tr
Web: http://cmpe.emu.edu.tr