DAÜ ve New Horizon İş Birliğiyle Düzenlenen II. DAÜ Astronomi Yaz Atölyesi Yoğun Katılım ile Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve New Horizon İnisiyatifi iş birliğiyle düzenlenen II. DAÜ Astronomi Yaz Atölyesi yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) lise öğrencilerine yönelik planlanan atölye etkinliği, 3-4 Ağustos 2023 tarihlerinde, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi ile DAÜ Deniz Tesisleri’nde (Beach Club) gerçekleştirildi.

II. DAÜ Astronomi Yaz Atölyesi, 3 Ağustos 2023 tarihinde New Horizon İnisiyatifi’nin gönüllü üyeleri Yenal Öğmen “Uzay: Son Sınır”, İbrahim E. Erkan “Büyük Patlama, Farklı Çağlar ve Evreni Bekleyen Nihai Gelecek”, Gözde Soyel “Atom-altı parçacıklar, Anti- madde, Higgs Boson ve Anti-Gravity”, Tutku Kolcu “Galaksinin Gizli Yüzü” ve Sedat İzcan “Uzay Mühendisliği” konularında sunumlar gerçekleştirdi. Öte yandan DAÜ Fizik Bölümü’nde seçkin profesör unvanıyla görevini sürdürmekte olan Kıbrıslı Türk kuramsal fizikçi Prof. Dr. Mustafa Halilsoy “Astronomi ve Bilim” ile DAÜ Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Elham Poorkahnooji “Güneş Sisteminin Dışında Hayat Var Mı? - Does Life Exist Outside of the Solar System” konulu sunumları ile başladı. Etkinlik açılışına DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozer de katıldı.

II. DAÜ Astronomi Yaz Atölyesi 4 Ağustos 2023 tarihinde sunumlar ve gece gözlemi başlıkları altında iki oturum şeklinde devam etti.  Etkinlikte, DAÜ Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi ve New Horizon İnisiyatifi gönüllü üyesi Mert Mangut “Yıldızlar Evrimi”, DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Övgün “Evrendeki Gizemli Çukurlar: Kara Delikler ve Solucan Delikleri”, Sabancı Üniversitesi’nden etkinliğe çevrim içi olarak katılan Prof. Dr. Durmuş Ali Demir “Karanlık Madde” ve Dr. Ece Kilerci “James Webb Galaksileri”, DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve New Horizon İnisiyatifi gönüllü üyesi Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürsel Mangut “Hiçlik ve Kara Delikler”, New Horizon İnisiyatifi gönüllü üyesi Sinem Karaköse “Gezegenimiz ve Atmosferik Olaylar (Hadiseler)” ve DAÜ Fizik Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyedhabibollah Mazharimousavi “Evreni Anlamak: Maxwell’den Einstein’a – Understending of Universe: From Maxwell to Einstein” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Teleskoplar ile Gece Gözlemi Gerçekleştirildi

Astronomi Atölyesi’nin ikinci günü olan 4 Ağustos 2023 tarihinde liseli öğrenciler, New Horizon İnisiyatifi’nin gönüllü üyeleri, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik ve Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İzzet Sakallı ve bölüm öğretim üyeleri eşliğinde, 21:00 – 23:00 saatleri arasında, DAÜ Deniz Tesisleri’nde gökyüzü gözlemlendi. Teleskoplarla yapılan gözleme DAÜ Sosyal ve Kültürel İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İşçioğlu ile DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özarslan da katıldı.