İçeriğe git

'Sınırlar: Çatışma ve/ya da Potansiyel: Lefkoşa'yı Deyimlemek' Sempozyumu

Başlangıç:
Bitiş:
Yer:
Bedesten, Lefkoşa

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi hem akademik hem de topluma dolaylı ve doğrudan hizmet faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. DAÜ Mimarlık Fakültesi çatısı altında faaliyet gösteren Konut Eğitim, Araştırma ve Danışma Merkezi’nin (KEDA-M) ev sahipliğini yapacağı, IAPS’ın (International Association of People Environment Studies – Kültür ve Mekan Çalışma Ağı) ‘5. Uluslararası Sempozyum ve Atölye Çalışması’ başkent Lefkoşa’da gerçekleştirilecek. Sempozyum ve atölye çalışması, 28 – 31 Ekim 2015 tarihleri arasında, ‘SINIRLAR: Çatışma ve/ya da Potansiyel: Lefkoşa’yı Deneyimlemek – BORDERS: Conflict and/or Potential Experiencing Nicosia’ ismi ile Lefkoşa Bedesten’de düzenlenecek.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, uzun yıllardır adanın başkenti konumunda olan, değişen sosyo-ekonomik, fiziksel ve politik yapıların içinde bulunmasına rağmen gündelik yaşamın her alanında güçlü kültürel çeşitliliğini korumaya çalışmış olan Lefkoşa, değişen dünyanın barındırdığı çatışmacı politikalarından nasibini almış Avrupa’nın ‘son bölünmüş başkenti’dir. Bu özelliklerinden dolayı etkinliğin çalışma alanı olarak seçilen Lefkoşa, hem özne hem de nesne olarak katılımcıları ağırlayacaktır. Birçok katmanı aynı zamanda da değeri içinde barındıran, sur duvarları ile fiziksel sınırı belirlenmiş olan kent, disiplinler arası yaklaşımlarla ve farklı katmanlara odaklanılarak, ‘çatışma’ ve ‘potansiyel’ kavramlarının çeşitli boyutlarını tartışabilmek için katılımcılara geniş olanak sunmaktadır.

Queens Üniversitesi, Belfast, İrlanda – Tiarn Politeknik, Tiarn, Arnavutluk – Tel Aviv Üniversitesi, Tel Aviv, İsrail – Maltepe Üniversitesi, İstanbul, Türkiye – Özyeğin Üniversitesi, İstanbul, Türkiye ve Kıbrıs’tan da Doğu Akdeniz Üniversitesi – Girne Amerikan Üniversitesi – Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi – Lefke Avrupa Üniversitesi’nin farklı disiplinlerden sosyal bilimler ile ilişkili lisans ve lisansüstü öğrenciler ile akademisyenlerin bir araya getirileceği ‘sempozyum ve atölye çalışması’nda, bölünmüş kent Lefkoşa’yı deneyimlemek üst başlığı altında, ana temanın ‘Bölünme/Bölünmüş Kent’, ‘Sınırlar ve Bölgeler’, ‘Kültür, Kimlik, Hafıza ve Mekan’, ‘Miras, Markalaştırma ve Kentin İmajı’ şeklindeki dört odak çerçevesinde olması hedeflenmektedir.

Etkinliğin Bilimsel Organizasyon Komitesi, Hülya Turgut (IAPS-Kültür & Mekân Çalışma Ağı Koordinatörü), Şebnem Önal Hoşkara (Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı), Peter Kellett (IAPS-Kültür & Mekân Çalışma Ağı Koordinatörü), Kağan Günçe (HERA-C Direktörü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Resmiye Alpar Atun (Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Esra Akbalık (Maltepe Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Demet Mutman (Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Nil Paşaoğluları Şahin (Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi), Hale Sinirlioglu (Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Fatameh Ghafari Yavasoli (Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık  Fakültesi)            isimli akademisyenlerden oluşmaktadır.

Etkinlikler hakkında detaylı bilgi için

http://farc.emu.edu.tr/images/IAPS_Culture_and_Space_Network_Symposium-1.pdf

https://www.facebook.com/IapsCsbeNetwork

https://www.tumblr.com/blog/iaps-cultureandspacenetwork