İçeriğe git

DAÜ'de “Beyin Hasarının Dil Üzerindeki Nöro Psikolojik Etkileri” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı Psikoloji Öğrencileri Kulübü ve DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü tarafından organize edilen “Beyin Hasarının Dil Üzerindeki Nöropsikolojik Etkileri” (Neuro – Psychological Implications of Brain Damage on Language) konulu konferans Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda gerçekleştirildi. Söz konusu konferansa konuşmacı olarak Middlesex Üniversitesi’nden Dr. İlhan Raman konuk oldu.

“Beyin Hasarının Dil Üzerindeki Nöropsikolojik Etkileri” konferansında Dr. İlhan Raman, beyin hasarlarının davranış üzerine olan etkisi, dil bozuklukları ve afazi (konuşma özürü) konuları hakkında teorik ve ampirik bilgi aktardı. İlk kez Türkçe konuşan bir afazi vakasının bilimsel olarak literatürde rapor edildiğini ifade eden Dr. Raman, bu raporların önemli bir çalışma olduğunu dile getirerek Türkçe’de afazi çalışmalarının rehabilitasyon için önemini ve gereksinimini vurguladı. Dr. Raman “Afazi, beyinin sol yarı küresindeki dil merkezlerinde beyin travması veya dejeneretif hastalıklar gibi sebeplerle oluşan hasar sonucunda, meydana gelen dil bozukluğudur” diyerek, buna bağlı olarak hastanın konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma ve yazma gibi becerilerinde de hasar oluştuğuna değindi ve akıcı ve tutuk afazi olmak üzere iki şekilde görülmekte olduğunu da sözlerine ekledi. 

Dr. İlhan Raman’ın sunumu sonrasında soru cevap şeklinde devam eden konferansa DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenel Hüsnü Raman, Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (PDRAM) Başkanı Prof. Dr. Biran Mertan, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci de katıldı. Konferans sonunda Dr. İlhan Raman’a DAÜ Psikoloji Öğrencileri Kulübü Başkanı  Hasan Cemre Aslıhak tarafından plaket takdim edildi.