İçeriğe git

DAÜ, Uluslararası Akdeniz’de Çevresel Güvenlik Konferansı Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü Kamu Yönetimi Programı'nın ev sahipliğinde ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı’nın bilimsel katkısı ile gerçekleştirilen “Uluslararası Akdeniz'de Çevresel Güvenlik Konferansı” (International Conference on Environmental Security in the Mediterranean) 3 Şubat 2016 Çarşamba günü, saat 09:30’da, Salamis Bay Conti Resort Otel’de başladı. Konferans 4 Şubat 2016 Perşembe günü yapılan oturumlarla sona erdi.

Saygı Duruşu ve İştiklal Marşı’nın ardından Konferans Düzenleme Komitesi adına DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz İşçioğlu, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter tarafından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Doç. Dr. İşçioğlu, konferansın daha önce gerçekleştirilen Yerel Yönetimler Konferansı’nın devamı niteliğinde olduğunu belirterek konferans süresince görüşülecek olan konular hakkında bilgiler verdi. Konferansta birçok önemli sunum gerçekleştirileceğinin altını çizen Doç. Dr. İşçioğlu, katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini iletti.

Güvenlik  ve Çevre Büyük Önem Arz Ediyor

Doç. Dr. İşçioğlu’nun ardından konuşan DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Osam, “ateş çemberinde” olan Akdeniz’de güvenlik sözcüğünün büyük önem arz ettiğini belirterek üniversite olarak böylesi anlamlı ve önemli bir konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Osam, KKTC’nin yüz akı olarak nitelendirdiği DAÜ’nün savaşların olduğu çoğrafyada 106 farklı kültürden öğrenciyi içinde barındırdığını aktardı. Konferans sonunda ortaya çıkacak olan fikirlerden yararlanılacağını düşündüğünü belirten Prof. Dr. Osam, konferansın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Gazimağusa Belediya Başkanı Arter, yaptığı konuşmada Akdeniz’deki petrol yatakları, savaşlar ve mülteci sorunları nedeniyle çevresel güvenliğin büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, çevre boyutuna da hassasiyet göstermek gerektiğini aktardı. Konferansın DAÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Arter, emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konferansın yararlı olacağını düşündüğünü aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı öğretim görevlileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Osam, DAÜ’ye uzun yıllar farklı fakültelerde hizmet vermiş olan konferans onursal Başkanı Prof. Dr. Ruşen Keleş’e teşekkür plaketi takdim etti.

Çevre Sorunları Dünyayı Tehdit Ediyor

Konferansta daha sonra KKTC Eski Meclis Başkanı ve Başbakanlarından Hakkı Atun da konferansın önemine dikkat çekerek dünyayı meşgul eden en önemli sorunların başında çevre sorunları olduğunu belirtti. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle tehlikenin giderek arttığına dikkat çeken Atun, çevre sorununun dünyayı tehdit eden bir sorun haline geldiğini vurguladı. Atun, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de hava kirliliğinin olması gereken düzeyden 10 kat fazla olduğunu da  dile getirdi.

Konferansta Onursal Başkan Prof. Dr. Ruşen Keleş “Akdeniz’de Çevresel Güvenlik” konusunda gerçekleştirdiği sunumda bölgelerde yaşanan çatışmaların ve sorunların çevresel sorunları etkilediğine değindi. Prof. Dr. Keleş, Birleşmiş Milletler’in son yıllarda çevresel güvenlik konularında önemli adımlar attığını belirterek geçmişte olduğu gibi bugün de büyük güçlerin gözünün  jeopolitik durumdan dolayı Akdeniz’de olduğunu vurguladı. Çevreyle ilgili daha özel konuları toplantı süresince gündeme taşıyacağından bahseden Prof. Dr. Keleş, bu konularda da çalışmaların gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Konferans Başkanı Prof. Dr. Nesrin Algan ise “Akdeniz’in Deniz Çevresinin Korunması ve Kıyı Alanlarının Sürdürülebilir Kalkınması İçin Eylem Planı” konusunda yaptığı sunumunda  Birleşmiş Milletler içinde yer alan  Akdeniz’de çevrenin korunlası ile ilgili hukuksal maddelerin olduğunu belirterek sunumu süresince hukuksal maddeler üzerinde duracağı bilgisini verdi. 

Konferansta “Akdeniz’de Çevresel Güvenlik” başlığı ile Akdeniz havzasının kıyı alanlarını ve deniz ortamını olumsuz yönde etkileyen, demografik, ekonomik, politik, sosyal, kültürel, ekolojik ve iklime ilişkin olgular tartışılacak. Konferansta sunulacak bildiriler arasında Akdeniz’de Deniz Çevresi Sorunları, Akdeniz’de Kıyı Alanlarının Yönetimi, Nüfus Hareketlerinin Çevresel Açıdan Akdeniz Havzasına Etkileri,  Akdeniz’de Kalkınma (sanayi, ulaştırma, enerji, tarım, turizm) ve Çevre Etkileşimi, Akdeniz’de Çevrenin Korunmasına İlişkin Uluslararası Hukuki Rejimler, Akdeniz’de İklim Değişikliği, Akdeniz’de Doğal Kaynak Tahribatı ve Yol Açtığı Ekolojik Tehditler, Akdeniz’de Çevresel Güvenlik Sorunu Yaratan Politik, Askeri ve Ekonomik Gelişmeler ile Akdeniz’de Kentsel Çevre Sorunları başta olmak üzere, havzanın karşı karşıya olduğu çevresel baskılar ve bunların önlenmesi için önerilecek çözümler konuları üzerinde duruldu.