İçeriğe git

DAÜ İletişim Fakültesi Akreditasyon Sürecinde

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, uluslararası akreditasyon sürecinden geçiyor. American Communication Association (ACA) tarafından gönderilen üç kişilik akreditasyon komitesi, geçtiğimiz hafta boyunca DAÜ İletişim Fakültesi’nde gözlem ve değerlendirmeler yaptı.

ACA Akreditasyon komitesinde yer alan Prof. Dr. Philip Jeffrey Auter, Prof. Dr. Peter Antony De Caro ve Prof. Dr. James Lawson Parker, geçen Pazartesi başladıkları mekân ziyareti kapsamında, Fakülte’nin yöneticileriyle, öğretim elemanlarıyla ve öğrencileriyle görüşmeler gerçekleştirdiler, dersleri izlediler, Fakülte’nin sahip olduğu teknik olanakları yerinde gördüler ve toplantılar yaptılar. 14 kriter üzerinden lisans ve yüksek lisans programlarını değerlendirerek akredite eden ACA, başvuru yapan Fakültelerin bu kriterlere ne kadar uygun bir eğitim verdiklerini inceliyor.

DAÜ İletişim, uluslararası akreditasyonda öncülük yapıyor

Akreditasyon süreciyle ilgili bilgi veren DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, Türkiye ve KKTC’de uluslararası akreditasyon sürecine giren ilk iletişim fakültesinin DAÜ İletişim Fakültesi olduğunu ve bu konuda öncülük yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Akreditasyon sürecinin uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. İrvan, “Yaklaşık bir yıldır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Önce, Fakülte’de oluşturduğumuz akreditasyon komitemizle bir özdeğerlendirme raporu hazırladık. ACA’nın kriterlerine uygun eğitim verdiğimizi ortaya koyduk. Bu raporu inceleyen ACA akreditasyon komitesi, çalışmayı yeterli gördü ve Fakülte ziyareti kararı aldı. Geçtiğimiz hafta boyunca, 3 kişilik komite Fakülte’de neredeyse herkesle konuştu, notlar aldı, derslere girdi, toplantılar yaptı, üniversite kütüphanesini, DAÜ TV stüdyolarını gezdi, Bilgi İşlem Müdürü’yle görüştü” dedi. Komitenin raporunu yazması ve ACA tarafından nihai kararın verilmesinin biraz zaman alacağını kaydeden Prof. Dr. İrvan, “Biz de bu arada eksikliklerimizi gidermeye, daha iyi eğitim veren bir fakülte olmak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Akreditasyon, daha yükseğe sıçrayabilmeniz için bir başlangıç noktasıdır” dedi. DAÜ İletişim’in uluslararası düzeyde eğitim veren bir fakülte olduğunun altını çizen Prof. İrvan, bunun bir dış gözlemci tarafından da görülmesinin önemine dikkat çekti. “Sizin, biz çok iyiyiz demenizin tek başına bir anlamı yok. Önemli olan, başkalarının sizi takdir etmesidir. Akreditasyon da bir nevi takdir etmedir” diyen Prof. Dr. İrvan, süreç sonunda akreditasyon almaya hak kazanacaklarına inandığını belirtti. 

Akreditasyonlar DAÜ için de çok önemli

Akreditasyon komitesiyle bir görüşme gerçekleştiren DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin akreditasyonlara çok önem verdiğini, akreditasyonların sadece kalite açısından değil aynı zamanda uygulanan ambargolarla mücadele açısından da önemli olduğunu ifade etti. Üniversitede birçok fakültenin akredite olduğunu belirten Prof. Sözen, yürümekte olan akreditasyonların da başarıyla sonuçlanacağına inandığını ifade etti.

Medya profesyonelleriyle de görüştüler

DAÜ İletişim Fakültesi’nin akreditasyonu için adada bulunan ACA akreditasyon komitesi, Kıbrıs Türk medyasının temsilcileriyle de görüştü. İletişim Fakültesi’nde yapılan görüşmeye Havadis Gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, Kanal Sim Müdürü Sami Özuslu, Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı ve Genç TV Genel Yayın Yönetmeni Nazar Erişkin katıldı. Görüşmede, Kıbrıs Türk medyasının yapısı ve sorunları, DAÜ İletişim Fakültesi ile medya kuruluşları arasındaki ilişkiler, öğrencilere sağlanan staj olanakları, medyada uzmanlaşma gibi konular ele alındı. Akreditasyon komitesi üyeleri, Kuzey Kıbrıs’taki halkla ilişkiler sektörünün durumuyla ilgili olarak da PRIsland Genel Müdürü ve Ajans Press Kıbrıs Temsilcisi Faika Yalvaç’la da bir görüşme gerçekleştirdi. Komite ile görüşenlerden Faika Yalvaç, Oshan Sabırlı ve Nazar Erişkin, DAÜ İletişim Fakültesi’nin başarılı mezunları arasında yer alıyor.

“Kendimizi evimizde hissettik”

Akreditasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Phil Auter, DAÜ’de çok sıcak karşılandıklarını, kendilerini evlerinde hissettiklerini ve harika bir deneyim yaşadıklarını ifade etti. Fakültedeki meslektaşlar arasındaki uyumdan ve işbirliğinden etkilendiklerini ifade eden Prof. Dr. Auter, Üniversite’nin ve Fakülte’nin eğitime çok profesyonelce yaklaştığını gördüklerini, raporlarını en kısa sürede tamamlamak için çaba göstereceklerini ifade etti. Nihai kararın ACA yönetim kurulu tarafından verileceğini belirten Prof. Dr. Auter, DAÜ İletişim’le ACA olarak işbirliği yapmaya ve başka projeler üzerinde çalışmaya da hazır olduklarını ifade etti.