İçeriğe git

DAÜ İletişim'e Uluslararası Akreditasyon

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki tüm İletişim Fakülteleri arasında uluslararası akreditasyon almayı başaran ilk İletişim Fakültesi oldu. Fakülte’nin 6 lisans ve 3 yüksek lisans olmak üzere toplam dokuz programı American Communication Association (ACA) isimli dernek tarafından akredite edildi.

Akreditasyon süreciyle ilgili bilgi veren DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, bir yıl önce akreditasyon için ACA’ya başvuru yaptıklarını, ilk adımda bir özdeğerlendirme raporu hazırladıklarını ifade etti. Özdeğerlendirme raporunun uygun bulunmasının ardından geçtiğimiz Kasım ayında Prof. Dr. Philip Jeffrey Auter, Prof. Dr. Peter Antony De Caro ve Prof. Dr. James Lawson Parker’dan oluşan ACA akreditasyon komitesinin DAÜ İletişim Fakültesi’ne gelerek mekân ziyareti gerçekleştirdiklerini, Fakülte’nin yöneticileriyle, öğretim elemanlarıyla ve öğrencileriyle görüşmeler yaptıklarını, dersleri izlediklerini, Fakülte’nin sahip olduğu teknik olanakları yerinde gördüklerini ve toplantılar yaptıklarını belirtti. Son aşamada, komitenin hazırladığı nihai rapor ve tavsiye doğrultusunda ACA Yönetim Kurulu’nun DAÜ İletişim Fakültesi’nin tüm lisans ve yüksek lisans programlarını bir yıllığına akredite etme kararı verdiğini bildirdi. 

Tüm lisans ve yüksek lisans programları akredite edildi

Prof. Dr. Süleyman İrvan, DAÜ İletişim Fakültesi’nin lisans düzeyindeki Gazetecilik (Türkçe), Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı (İngilizce), Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Türkçe ve İngilizce) ve Radyo - TV ve Sinema (Türkçe ve İngilizce)  programları ile İletişim ve Medya Çalışmaları tezli yüksek lisans, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı tezsiz yüksek lisans ve Dijital Medya ve Film tezsiz yüksek lisans programlarının tümünün de akredite edildiğini ifade etti.

14 kritere dayalı değerlendirme

ACA’nın yönetim, müfredat, eğitim, öğretim elemanı sayısı ve kalitesi, teknik altyapı, kütüphane, araştırma ve yayın faaliyetleri, mezunlarla iletişim, öğrenci değerlendirmeleri ve akademik yükseltmeler, akademik danışmanlık, hukuksal itiraz süreçleri, öğrenci kulüpleri ve bütçe olmak üzere 14 kritere dayalı olarak değerlendirme yaptığını belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, DAÜ İletişim Fakültesi’nin bu kriterlerin önemli bir kısmını karşıladığını, eksiklik görülen alanlarda ise öneriler doğrultusunda iyileştirmeler yapacaklarını ifade etti. Bir yıl içinde yeterli iyileşme sağlanabilirse bu kez beş yıllık akreditasyon almaya hak kazanacaklarını belirten Prof. Dr. İrvan, ana amacın uluslararası düzeyde bir eğitim vermek olduğunu söyledi. “Bu akreditasyon, DAÜ İletişim’in verdiği eğitimin kalite belgesidir” diyen Prof. İrvan, Fakülte olarak iletişim alanında akreditasyon konusunda öncülük yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Akreditasyon zorlu bir süreç

Akreditasyonun zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Süleyman İrvan, bu süreçte aktif görev alan DAÜ İletişim Fakültesi akreditasyon komitesine, bölüm başkanlarına, öğretim elemanlarına, öğrencilere, fakülteden desteğini esirgemeyen Rektörlük yönetimine, akreditasyon çerçevesinde yapılan harcamaların karşılanması ve teknik alt yapının güçlendirilmesi noktasında üniversiteye mali destek veren Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne çok teşekkür ettiğini söyledi.