İçeriğe git

DAÜ "Çevre ve İnsan" Programında Gemicilik, Denizcilik ve Yelkencilik Konuları Ele Alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Çevre ve İnsan” programına bu hafta DAÜ Eğitim Fakültesi, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Necdet Osam konuk oldu.

Söz konusu programda gemicilik, denizcilik ve yelkencilik durumu tartışıldı. İlk önce denizcilik konusuna değinen Prof. Dr. Osam, ada ülkesi olduğumuzun ve bu durumdan ne kadar faydalanabildiğimiz üzerinde durdu. Girne Limanı’ndaki teknelerin durumuna da değinen Prof. Dr. Osam, tekne sahiplerinin belirli günlerde kısa süreliğine tekneleri kullandıklarını ve bu durumun gerçek denizcilik olmadığını dile getirdi. İngiliz’lerin özdeyişini aktaran Prof. Dr. Osam, “Tekneler limanda selamet içerisindedirler ama teknelerin esas yapılma nedeni limanda bağlı olmaları değildir” ifadelerini kullandı.

Limanların alt yapısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Osam, liman sularının kötü bir iç suya sahip olduğunu, teknelere tamirat yapıldığını fakat evrensel nitelikte olmadığını ifade etti. Limanların elektrik ve su sorunları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Osam, Girne Antik Limanı’nın standartlara uygun olmadığını ifade etti. Fakat Karpaz’daki limanın evrensel ölçütte yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Osam, bu tür limanların KKTC’de çoğalmasının gerektiğinin üzerinde durarak, çok önemli olduğunu kaydetti.