İçeriğe git

Kütüphane Müdürü Osman Soykan Kütüphane Haftası'nı Kutladı

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu yıl, 28 Mart – 03 Nisan tarihleri arasında “52. Kütüphane Haftası” çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. “Kütüphane Haftası” her yıl Mart ayının son Pazartesi ile başlayan haftayı kapsamaktadır. Haftanın “Kütüphane  Haftası” olarak kutlanması, Türkiye’de 1964, KKTC’de ise 1996 yılında, Milli Eğitim Bakanlıklarınca resmileştirilmiştir. Haftanın amacı; kitabın ve okumanın değerini vugulamak ve kütüphanelerin toplumlar için önemini duyurmaktır.

Hafta ile ilgili açıklamalarda bulunan DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Müdürü Osman Soykan, “Bilgi”nin, çağımızın vazgeçilmez değeri olduğunu vurgulayarak, bilgiyi, bilimselliği, bilimi kendilerine rehber edinen toplumların, bilim ve teknoloji alanında sürekli gelişmekte olduğunu ve bu gelişimin, gerek entellektüel yaşam seviyelerine gerekse ekonomik refah düzeylerine iyi yönde yansıdığını kaydetti. 

Günümüzde üniversite kütüphanelerinin, özellikle internet teknolojisinden yararlanarak, bilginin sadece toplandığı ve tutulduğu yerler olmaktan çıkıp, araştırmacıların yeni bilgi kaynakları ile buluşmasını sağlayan bilgi portalları konumuna geldiğini aktaran Soykan, “Üniversite kütüphaneleri, bilgiye fiziksel olarak sahip olmaktan çok, kullanıcısının bilgiye erişimini sağlamak ve bilginin organizasyonunda yoğunlaşmaktadırlar. Bu anlamda kütüphanelerarası işbirliği büyük önem kazanmıştır. Bu yeni kütüphane politikası, akademisyen ve araştırmacıları mekan sınırı olmaksızın bilgi ile buluşturabilmektedir. 21. yüzyılın üniversite kütüphanesinin yeni görevi, akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerin her türlü formattaki mevcut bilgiye sınır tanımaksızın erişmesine yol göstermektir.” şeklinde konuştu. Osman Soykan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm kütüphanelerde olduğu gibi, 52. Kütüphane Haftası, DAÜ Özay Oral Kütüphanesi için de özel bir haftadır. Kütüphanemiz adamızda ve bölgemizde en geniş akademik koleksiyon içeriğine sahip, uluslararası düzeyde konsorsiyumlara kabul görmüş kütüphanelerden biridir.

Üniversitemizin, eğitim-öğretim amaçlarına ulaşabilmesi için yegane bir işleve sahip olan kütüphanemiz; 160,000 civarında kitap, 10,000’lerce elektronik dergi aboneliği ve 200,000 civarında elektronik kitap koleksiyonuna sahiptir. Etkin bilgi hizmetleri ve zengin koleksiyonları ile kütüphanemiz, üniversitemizin çağdaş, yenilikçi, değişimci ve öğrenci odaklı eğitim anlayışının vazgeçilmez aracı olarak hizmetlerini sürdürmektedir.

Tüm kütüphanecilerin ve kütüphane dostlarının Kütüphane Haftası’nı kutlar, toplumumuza kitap dolu günler dilerim.”