İçeriğe git

DAÜ’de Rus-Türk İlişkileri Tartışıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü iş birliği ile “Rus-Türk İlişkileri: Eşsiz Çatışmalı İş Birliğini Anlamak” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasını DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve DAÜ KPM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen yaparak seminerin konuşmacısı DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü doktora adayı Vera Liubchak’ı tanıttı. Liubchak sunumunu doktora tez danışmanı olan Prof. Dr. Sözen ile birlikte kaleme aldığı ve 16 Mart 2023 tarihinde Kanada’da düzenlenen 2023 Uluslararası Çalışmalar Konferansı’nda sunulan makale üzerine gerçekleştirdi.

Liubchak konuşmasına Rus-Türk ilişkilerinin devamlı değişkenlik gösterdiğini açıklayarak başladı. Çalışmasında ABD’yi küresel hegemon, Rusya’yı bölgesel hegemon, Türkiye’yi ise alt-bölgesel hegemon olarak ele aldı. Güç geçiş teorisine göre en önemli unsurun memnuniyet olduğunu belirten Liubchak, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin mevcut statükodan memnun olmadığını ve ABD’nin gücü azaldıkça, Çin gibi hegemon olmaya potansiyeli olan ülkelerle birlikte, mevcut statükoya meydan okumaya çalışacaklarını belirtti. Ardından, Türkiye ve Rusya’nın, Karadeniz ve Ortadoğu’da bölgesel bir denge oluşturabileceklerini açıkladı.

Liubchak, Türkiye ve Rusya'nın aralarındaki çelişkili ilişkiyi açıklamak için, “matruşka hegemonyası” olarak da adlandırılan hegemonya teorisini kullandı. Ortadoğu ve Karadeniz Bölgelerinde ABD, Rusya ve Türkiye'nin bir güvenlik politikası temelinde çok düzeyli hegemonik bir yapında olduklarını ifade etti. Hem Rusya'nın hem de ABD'nin Orta Doğu ve Karadeniz bölgesinde etkisini artırmak için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu gösteren Liubchak, buna rağmen, hem Rusya hem de Türkiye hegemonya düzeylerini artırmayı hedeflediğinde çatışma potansiyelinin arttığını söyledi.

Son olarak Liubchak, Rusya ile Batı arasındaki çatışma arttıkça Rusya’nın Türkiye’ye daha bağımlı hale geldiğini ve Türkiye'nin bölgesel hegemonya fırsatlarının arttığını ileri sürdü. Etkileşimin yoğun olduğu seminerin sonunda, Vera Liubchak, Prof. Dr. Ahmet Sözen’in moderatörlüğünde, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı ve Rus-Türk ilişkilerinin ileride nasıl şekillenebileceğinden bahsetti.