İçeriğe git

DAÜ’de “Jeopolitiğin Gölgesinde Filistin: Ortadoğu'da Yapılar ve Dönüşüm” Konulu Panel Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi ile Kıbrıs Politikalar Merkezi (KPM) iş birliğinde geçtiğimiz günlerde Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda “Jeopolitiğin Gölgesinde Filistin: Ortadoğu'da Yapılar ve Dönüşüm” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Bozkurt yaptı. Panelistler arasında Doç. Dr. M. Moncef Khaddar, Prof. Dr. Nur Köprülü, Prof. Dr. Nicos Trimikliniotis ve Doç. Dr. Berna Numan yer aldı.

Mustafa Besim

Panel, İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Besim’in konuşması ile başladı. Ardından ilk panelist, Doç. Dr. M. Moncef Khaddar MENA bölgesi ve Arap-İsrail ilişkilerindeki küresel ve bölgesel düzenlere ilişkin konuşmasını yaptı. Doç. Dr. Khaddar 'Soğuk savaş sonrası' dönemden günümüze 'süreklilik' ve 'değişim' üzerine eleştirel düşüncelerini paylaştı. İkinci panelist, Prof. Dr. Nur Köprülü, Ortadoğu'da bölgesel siyasetin güncel sorunlarına değindi. Prof. Dr. Nicos Trimikliniotis ise, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davanın siyasi sonuçları konusunda neler yapılabileceğini anlattı. Son panelist Doç. Dr. Berna Numan farklılaşmış entegrasyon çağında Avrupa Birliği dış politikası’nın nasıl olduğuna dair misafirleri bilgilendirdi.

Etkileşimin yoğun olduğu seminerde, gelen sorular üzerine, akademisyen Doç. Dr. Umut Bozkurt’un moderatörlüğünde, panelistler Gazze'deki savaşın çözümü için neler yapılabileceğini tartıştılar.