İçeriğe git

DAÜ’de Molla Penah Vagif Anıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Türk Halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalar yapan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile imzaladığı iş birliği protokolünün beşinci yılında, ilişkileri daha da ileriye taşımak amacıyla yenisi imzalanan protokol kapsamında ikinci etkinlik olarak XVIII. yüzyıl Azerbaycan Edebiyatı’nın en güçlü temsilcilerinden biri olan Molla Penah Vagif’ı anma etkinliği düzenledi.

2017 Molla Penah Vagif Anma Yılı kapsamında, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik ile doğumunun 300. yılında anılan Molla Penah Vagif, 1717 yılında Azerbaycan’ın Kazakh vilayetinin Salahlı köyünde dünyaya gelmiş, 1797 yılında ise vefat etmiştir.

Cem Tanova

Molla Penah Vagif’i anma etkinliği açılışında konuşan DAÜ Uluslararası İşler ve Tanıtım’dan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova, “Önemli şahsiyetlerin hayatımıza yaptığı katkılar tüm hayatımızı şekillendirmektedir. Molla Penah Vagif’in de yaptığı eserler bizleri derinden etkilemektedir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Tanova, erdem, bilgi, gelişim kelimelerini benimseyen DAÜ’nün sadece meslek kazandıran bir kurum değil erdem gibi doğruyu yanlışı öğretebilecek bir eğitim kurumu olduğunu ve DAÜ’de bilginin erdeme yönelik olarak verildiğini vurguladı.

Düsen Kaseinov

Açılışta konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, DAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek DAÜ ile aynı gün imzalanan iş birliği protokolünün herkese hayırlı olmasını diledi. Prof. Dr. Kaseinov, ortak kültürü gençlere aktarmak için DAÜ ile daha birçok etkinlik gerçekleştireceklerinin altını da çizdi. Molla Penah Vagif hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kaseinov, eserlerinin bir ömür boyu süreceğine inandığını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı, Milletvekili Ord. Prof. Dr. Nizami Jafarov, DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vügar Sultanzade, Çukurova Üniversitesi Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jahangir Novruzov panelde konuşmacı olarak yer aldı. 

Ardından Molla Penah Vagif’in hayatını konu alan kısa film gösterisi ve şiir dinletisi Penah Vagif” ve “Molla Penah Vagif. Bibliyografya” kitaplarının tanıtımı yapıldı. Etkinlik sonunda katkılarından dolayı panele katılanlara teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi. Katılımın yoğun olduğu söz konusu etkinliğe ayrıca Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Agamirza Bashirov ile İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Bashirova da katıldı.