İçeriğe git

DAÜ “Sağlıklı Yaşam” Programında Kanser ve Rehabilitasyonu Konuşuldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Sağlıklı Yaşam” programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç  konuk oldu. Söz konusu programda “ Kanser ve Rehabilitasyonu” konuşuldu.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu kanser tedavisi sürecinde uygulanan fizyoterapi ve rehabilitasyonun konuşulduğu programın başında kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.  Prof. Dr. Harutoğlu her bireyin sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmasını tavsiye etti.

Programa katılan Prof. Dr. Mehtap Malkoç ise kanser tedavi sürecinde rehabilitasyon ekibinin çok önemli bir rolü olduğunu bildirdi. Kanser rehabilitasyonunun ortaya çıkış kaynağının ağrıyı gidermeye yönelik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Malkoç, teşhis sonrası alınan tedavilerin çok ciddi ağrı şikayetini de beraberinde getirdiğini ve uygulanacak rehabilitasyonla ağrıların azaltılabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Malkoç, kanserde rehabilitasyon uygulamalarını örneklerle anlatarak, hangi kanser türünde ne gibi uygulamalar bulunduğuna değindi. Özellikle cerrahi sonrası yaşanan hareketsizliği yavaş yavaş harekete dönüştürme desteği verildiğini bildiren Prof. Dr. Malkoç, genel olarak kanserde fizyoterapi ve rehabilitasyonun yararlı etkilerinden bahsetti. Prof. Dr. Malkoç ıspatlanmış etkileri açıklayarak bunları; hastanede yatış süresini kısaltma, akciğerlerdeki enfeksiyon riskini azaltma, kendine güven ve yaşam sevincini arttırma, hastanın kendine yetebilme durumunu yükseltme olarak sıraladı. Prof. Dr. Malkoç DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi ve üniversitede hizmet veren Onkoloji Merkezi hakkında da bilgiler verdi. Halka hizmet vermeye başlayan DAÜ Onkoloji Rehabilitasyon Merkezi’nin KKTC’de ve Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Malkoç, burada kanser tedavisi gören hastalara  ağrı, duyu ve kas zayıflıklarını azaltmaya yönelik uygulamalar yapıldığından bahsetti. Prof. Dr. Malkoç kanser hastalarını, rehabilitasyon uygulaması konusunda doktorlarının da onayını alarak söz konusu merkeze başvurmaya davet etti.