İçeriğe git

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu Yaşlılara Saygı Haftası Dolayısıyla Bir Mesaj Yayınladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, 18 – 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yaş almanın; her canlının kaçınılmaz olarak karşılaşacağı, zamanın ilerlemesiyle tüm hücre, doku ve organlarında fonksiyon kaybı ile ortaya çıkan olağan ve özel bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Harutoğlu, gelişmiş ülkelerde, çağdaş tedavi yöntemlerinin gelişmesi, sosyoekonomik ve kültürel düzeylerin yükselmesi, yaşlanma karşıtı bilimsel çalışmaların artması ve kanıta dayalı metodların uygulanması ile ortalama yaşam süresinin arttığını açıkladı. “Bunun sonucunda da yaşlı nüfusu hızla artmaktadır. Günümüzde yaşlılara olan sevgi ve saygıya  dikkat çekmek  için, 1982 yılında  WHO  (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 18 – 24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak ilan edilmiştir.” diyen Prof. Dr. Harutoğlu, önemli olanın yaşlılara saygı ve sevginin sadece bir haftayla sınırlı kalması değil, bunun sürdürülebilir olmasının anlamlı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Harutoğlu, aktif yaşlanma sürecinin yaşlıların günlük yaşamlarında sosyal, ekonomik, kültürel aktivitelere katılımlarını esas aldığını, yaşlı bireylerin her hangi bir engellilik durumları olması halinde bile toplumsal etkinliklere katılmalarını ve bağımsızlık düzeylerini korumalarını amaçladığını ifade ederek, bu amaç doğrultusunda, yaşlı bireyler için sosyal ve ekonomik düzenlemelere ek olarak sağlık sistemi içerisinde de “geriatri” ve  “gerontoloji” gibi yani yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili birimlerin geliştirilmesi üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Geriatri ve gerontolojinin disiplinlerarası çalışmayı gerektiren bilim dallarından olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harutoğlu, doktor, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire, yaşlı bakım teknikeri, sosyal hizmet uzmanı, psikolog gibi profesyonellerin interdisipliner geriatri ekibini oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Hülya Harutoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak, yaşlanmada bireysel, sosyal ve sağlık boyutlarını göz önünde bulundurarak planladığımız  hizmet yelpazesi kapsamında insanlara, daha güzel bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlayacak olan koşulların oluşabilmesine katkıda bulunmaktayız. Fakültemiz, yaşlılarımıza hizmet konusunda,  kaliteli ve yetkin yaşlı bakımı uzmanı,  fizyoterapist, diyetisyen ve hemşireler  yetiştirerek ülkemizdeki önemli bir eksikliği tamamlayarak toplumsal misyonunu yerine getirmektedir. Ayrıca toplumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında da sağlıklı yaşlanma  konusunda gerekli bilgileri toplumla paylaşmaktadır.

Bu haftanın anlamına uygun olarak  tüm dünya ve ülkemiz yaşlılarının haftasını saygıyla kutlar  onlara yaşama sevinciyle dolu, sağlıklı, sorunsuz, bağımsız bir yaşam dilerim.”