İçeriğe git

DAÜ Mütercim Tercümanlık Bölümü 7. Beyaz Perde Günleri'nde Kaliteli Çeviri İhtiyacını Vurguladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Mütercim Tercümanlık Bölümü son sınıf öğrencilerinin çevirilerini yaptığı filmleri izleyici ile buluşturan “DAÜ Mütercim Tercümanlık  Beyaz Perde Günleri”nin bu yılki ilk etabı yeni yılda izleyicilerle buluştu. 7’nci yılını kutlayan etkinlik bu yıl 2 etap halinde gerçekleştiriliyor.

6 – 9 Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk etapta tarihi, drama, komedi ve animasyon türlerinde filmlerin çevirileri Huriye Beşerler, Yağmur Kılgın, Mihrican Elibol, Ayşan Sunalp, Alnur Kocaemir, Pembe Komut, Dilara Mum, Emre Erden, Ahmet Akınsel, Kutay Yatıkkaya, Mert Efekan, Selma Şanlısoy ve Ülfet Çoban tarafından yapıldı.

 2009 yılından beri değişmeyen mesajı “Kaliteli dil, kaliteli çevirmen” olan etkinlikte, bir filmin çevirisinin, film bir diğer kültürle buluşurken o filmi çeken yönetmen ve senaryo yazarı kadar önemli olduğu bir kez daha vurgulandı.

Etkinliğin en önemli amacının,  bölüm öğrencilerine yaptıkları işin ne kadar önemli bir sorumluluk gerektirdiğini ve bu işin ancak ciddiyet ve özveri yapıldığında nitelikli çeviriler ortaya çıkacağını göstermek olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Neslihan Binatlı Hekimoğlu, sektördeki kaliteli çeviri ve kaliteli çevirmen ihtiyacının altını çizdi. Günümüzde gerekli vasıflara ulaşmadan sadece yabancı dil bilerek bu işin altından kalkabileceğini düşünen kişilerin, çevirmenlik mesleğinde uzun vadede neden başarılı olamadığını ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayamadığını açıklayan  Hekimoğlu, kaliteli bir çevirmenin yabancı dil hakimiyeti yanında Çeviri Teknikleri, Kültürlerarası İletişim, Genel Kültür gibi nitelikleri kazanmış kişiler olması gerektiğini vurguladı.

Yıllardır, aynı heyecanla gerçekleştirilen DAÜ Mütercim Tercümanlık Beyaz Perde Günleri, bölümün hem uygulamalı eğitim ve profesyonel çevirmenler yetiştirme idealini, hem de bu anlayışıyla dünyadaki sayılı Mütercim Tercümanlık Bölümlerinden biri olduğunu, bir kez daha bu etkinliği ile kanıtladı.