İçeriğe git

DAÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arran Fernandez Yalnızca 200 Genç Araştırmacının Seçildiği Heıdelberg Laureate Forum’a Katıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arran Fernandez, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri alanında dünyanın dört bir yanından binlerce araştırmacının başvurduğu, yüksek lisans/doktora öğrencisi olan ya da doktorasını son beş yıl içerisinde tamamlayan yalnızca 200 genç araştırmacının özenle seçilerek davet edildiği Heidelberg Laureate Forum’a katıldı. Doç. Dr. Fernandez, bir hafta süren bu prestijli etkinlikte, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri alanında dünyanın en önemli bilim insanlarıyla bir araya geldi.

Kendisi de ABD Stanford Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde ABD ve Hollandalı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen çalışma sonucunda Ekim ayında yayınlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde dünyanın en fazla atıf alan bilim insanları arasında yer alma başarısını gösteren Doç. Dr. Fernandez, bu forumda Matematik ve Bilgisayar Bilimleri’nin Nobel Ödülü eş değerinde olan; Abel Ödülü, ACM A.M. Turing Ödülü, Programlamada ACM Ödülü, Fields Madalyası, IMU Abacus Madalyası ve Nevanlinna Ödülü’ne sahip bilim insanlarıyla tanıştı ve DAÜ’yü temsil etti.

Fields Madalyalı Bilim İnsanlarıyla Fikir Alışverişi

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Heidelberg Laureate Forum’da, 1994 Fields Madalyası sahibi Efim Zelmanov ve 1990 Fields Madalyası sahibi Shigefumi Mori ile küçük grup etkileşim oturumlarına katılan Doç. Dr. Fernandez, burada matematik tarihi ve dünya çapındaki matematikçilerin kariyerleri hakkında bilgi aldı. Doç. Dr. Fernandez ayrıca 2022 Fields Madalyası sahibi Maryna Viazovska ve 1986 Fields Madalyası sahibi Gerd Faltings’in yanı sıra, matematik ve bilgisayar bilimleri alanında dünyanın en önde gelen bilim insanlarıyla da fikir alışverişinde bulundu.

Bilim Dünyasının Önemli Figürleri Forumdaydı

Foruma; Uluslararası Matematik Birliği Başkanı Hiraku Nakajima, zbMATH Şef Editörü Klaus Hulek, Max Planck Topluluğu Başkanı Patrick Cramer ve Wavelets Öncü Araştırmacısı Ingrid Daubechies gibi bilim dünyasının önemli figürleri katıldı. Forumun açılış seremonisinde Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Parlamento Sekreteri Jens Brandenburg, Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanı Petra Olschowski, Heidelberg Belediye Başkan Yardımcısı Jürgen Odszuck ve Heidelberg Üniversitesi Rektörü Bernhard Eitel de yer aldı.

10 Genç Araştırmacı Arasına Seçildi

Doç. Dr. Fernandez forum kapsamında 10 genç araştırmacı arasına seçilerek “HLF Spotlight Series”de yer almaya hak kazandı. Bu seride genç matematikçilerin hayatları ve kariyerleriyle ilgili podcast yayını yapılıyor. Doç. Dr. Fernandez ile yapılan “Matematiğin Harry Potter’ı” başlıklı röportaja https://hlff-spotlight-podcast.podigee.io/7-the-harry-potter-of-mathematics linkinden erişilebiliyor.

Doç. Dr. Fernandez, Kültürlerarası Bilim Sanat Projesi’nden Demian Nahuel Goos ile iş birliği yaparak “Birlikten Kuvvet Doğar” başlıklı araştırmasının sunumu için bir sanat çalışması gerçekleştirdi ve bu çalışma projenin diğer katılımcıları ile birlikte forumda sergilendi.

İki Dakikalık Sunum Yaptı

Doç. Dr. Fernandez aynı zamanda “Poster Flash” etkinliğinde 30 genç araştırmacı arasında yer alarak forumda sergilenen bilimsel araştırmasıyla ilgili bir poster çalışması gerçekleştirdi ve “General Classes of Operators in Fractional Calculus and their Relations” başlıklı iki dakikalık sunum yaptı.

Matematik ve bilgisayar bilimleri alanında yüksek motivasyona sahip genç araştırmacıların, 22-27 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 11’inci Heidelberg Laureate Forum’a başvurmaları tavsiye ediliyor. 2024 yılındaki foruma başvurular 9 Kasım 2023 – 9 Şubat 2024 tarihleri arasında yapılabiliyor. Forumla ilgili detaylı bilgiye https://www.heidelberg-laureate-forum.org/ linkinden erişilebiliyor.