İçeriğe git

DAÜ İletişim, Deneyimli Gazeteci İsmet Özgüren’i Ağırladı

Kıbrıs Türk medyasının usta gazetecilerinden İsmet Özgüren, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde “Bir Haber Dört Metin” başlıklı bir konferans verdi. Uzun yıllar BRTK Televizyonu’nda Günün Panoraması adlı programı hazırlayıp sunan, halen aynı programı Bayrak Radyosu’nda devam ettiren, aynı zamanda Diyalog Gazetesi’nde editörlük yapan İsmet Özgüren, konferansta, aynı haberin farklı mecralarda nasıl sunulması gerektiğini bir örnek haberle anlattı.

DAÜ İletişim Fakültesi öğrenci uygulama gazetesi Gündem’in konuğu olan Özgüren, gelecekte farklı mecralarda çalışacak genç gazeteci adaylarına, aynı haberin gazete, televizyon, radyo ve internette nasıl yazılması ve sunulması gerektiği konusunda öğretici bilgiler verdi. Özgüren, uyuşturucu konusuyla ilgili olarak farklı mecralar için oluşturulmuş haberlerini öğrencilerle paylaştıktan sonra sorulara cevap verdi. Özgüren, radyoda kısa ve anlaşılır cümlelerle haber yapılması gerektiğini, uzun haberlerin radyo için uygun olmadığını; televizyonda görsel ağırlıklı haber oluşturulması gerektiğini; gazetede daha uzun haberler yapılabileceğini söyledi. İnternet gazeteciliğinin olanaklarından da söz eden Özgüren, Kıbrıs Türk internet medyasının henüz emekleme döneminde olduğunu ve internet gazeteciliğinin olanaklarından yeterince yararlanmadığını ifade etti.

Konuşmasında, 20 yıldır mesleğin içinde yer aldığını söyleyen Özgüren, kendisini “bu işin mutfağında, sokağında olan bir basın emekçisi” olarak tanımladı. Kendisini mesleğin askeri olarak gördüğünü söyleyen Özgüren, gazeteciliğin kendisi için bir aşk olduğunu, yaptığı işten büyük haz aldığını ifade etti.

Haber namuslu olmalıdır

Konferansı öğrencilerle birlikte dinleyen DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da katkı olarak yaptığı yorumda, hangi mecrada yapılırsa yapılsın haberin namuslu olması gerektiğini, aslolanın haberin namusunu korumak olduğunu söyledi. Prof. Dr. İrvan, “Bundan şunu kastediyorum, haber doğru ve gerçeklere uygun olmalıdır, çarpıtılmamalıdır. Gazeteci, yaptığı haberin arkasında durabilmelidir. Kimseyi mağdur etmemeli ve haksızlığa yol açmamalıdır” dedi. Prof. Dr. İrvan, ayrıca uyuşturucu, intihar gibi konularda haber yaparken çok dikkatli olunması ve uyarı yapayım derken teşvik edici olunmaması; aradaki sınırın çok dikkatli çizilmesi gerektiğini de belirtti.