İçeriğe git

DAÜ İç Mimarlık Bölümü Topluma Hizmet Projelerine Devam Ediyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü temel derslerinden olan rölöve (ITAS 206 ve INAR 206) dersi kapsamında tarihi mekanları öğrencileri ile birlikte ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundu. Tarihi bir mekan içerisinde uygulanan rölöve çalışmaları tarihi yapının, kent dokusunun veya restorasyon projelerinin hazırlanabilmesi, yapıya ait özgün dokunun korunması ve günümüze kazandırılıp kullanılması durumunda büyük önem taşıyor.

DAÜ İç Mimarlık Bölümü ikinci sınıf öğrencileri ders hocalarının gözetiminde Yeniboğaziçi Belediyesi’ne bağlı Mormenekşe köyünde önceden belirlenen iki çalışma mekanını ziyaret ederek incelemelerde bulundular. İncelenen ilk yapı marongoz atölyesi olup, yapı taş ve kerpiç malzemeden yapılmış ve 1974 öncesi kahvehane olarak kullanılmaktaydı. İkinci çalışma mekanı ise şu anda sağlık ocağı olarak kullanılan tarihi Ayios Georgios kilisesinde gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk aşamasında bu yapılara ait ölçümler yapılarak plan çizimi, daha sonra kesit ve görünüşler çizilerek fotoğraf görünüşleriyle de tarihi yapılar detaylandırıldı.  

Söz konusu ders kapsamında daha önceki dönemlerde hem Gazimağusa kaleiçinde hem de diğer köylerde topluma hizmet anlayışı ve biliçlendirme kapsamında birçok farklı tarihi yapıya rölöve çalışması yapılmıştır. Rölöve bir yapıya veya yapı gruplarına ait herhangi bir dokumanın olmaması durumunda mevcut durumunun ölçülmesi ve ölçekli bir şekilde çizilmesi demektir. Bu çalışmalar kapsamında yapıya ait plan, kesit, görünüşler ve çok ince detaylar net bir şekilde çizilmektedir. Tarihi mekanlarda uygulanan rölöve çalışmaları, öğrenciye tarihi çevre bilincini kazandırılması yanında koruma bilincini hissedebilmelerini de amaçlamaktadır.