İçeriğe git

DAÜ, 2. İstanbul Tasarım Bienali’ne Katılıyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), İletişim Fakültesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin hazırlayacakları yaratıcı çalışmalar, 1 Kasım – 14 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek olan 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenecek.

Danışman öğretim üyeleri Doç. Dr. Ümit İnatçı, Doç. Dr. Senih Çavuşoğlu, Yrd. Doç. Dr. Fırat Tüzünkan ve Yrd. Doç. Dr. Aysu Arsoy eşliğinde çalışmalarını yürütecek olan öğrenciler, ‘MARAŞ – Hayalet Şehir’ temalı, unutulmuşluğun, kaybolmanın, terk edilmenin, bir yolculuk sürecinde sahipsiz kalmış nesnelerin ve mekânların hikâyesiyle, kaybolmanın nedenine, kayıp bir fikre ya da terk edilmiş bir rüyaya odaklanarak posterler, hareketli grafikler ve deneysel videolar hazırlayacak. Bu çalışmalarla birlikte, anılarla yüklü bir nesnenin, bir kişinin ya da yerin hikâyesini kendi tarihsel süreci içinden bugüne taşıyacak olan öğrenciler, unutma/unutulma, terk etme/terk edilme ya da kaybolma/kaybetme kavramlarını da irdelemiş olacak.

2012 yılında düzenlenen 1. İstanbul Tasarım Bienali’nde olduğu gibi, Bienal’in Akademi Programı’nda sergilenecek eserler, aynı zamanda farklı üniversitelerin “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” temasını irdelemesi için de bir platform sağlıyor. Program kapsamında 30’dan fazla üniversiteden 60’ı aşkın proje izleyicilerle buluşacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerdeki üniversitelerin yanında DAÜ ile birlikte Avrupa ve Amerika’daki üniversiteler de çeşitli etkinliklerle programda yer alacak. Oslo Mimarlık ve Tasarım Okulu – AHO (Norveç), Graz Üniversitesi (Avusturya), Oregon Üniversitesi (ABD) ve Yale Üniversitesi (ABD), Kadir Has Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin ev sahipliğinde bienale katılacaklar. Ayrıca İtalya’dan Istituto Europeo di Design (IED) da programa katılacak kurumlar arasında yer alıyor. Üniversiteler temaya yeni açılımlar kazandırmak ve temanın farklı boyutlarını ortaya çıkarmak amacıyla öğrencilerle birlikte atölye çalışmaları, sergiler, paneller, seminerler ve özel projeler yapacaklar.

Bienalin ana sergi mekânı ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu olacak. Akademi Programı bünyesindeki sergilerin de Tophane – Karaköy hattında izleyiciyle buluşması planlanıyor.