İçeriğe git

Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi DAÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi bu yıl Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü ev sahipliğinde başladı. Kongrenin açılış töreni, 14 Eylül 2015 Pazartesi günü, Cratos Hotel’de, saat 10:00’da gerçekleştirildi.

Üç yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük lehçebilim araştırmaları ve jeolengüistik kongresinin sekizincisi 5 gün sürecek ve 18 Eylül 2015 tarihinde sona erecek. Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği’nin çatısı altında düzenlenen bu kongre daha önce sırasıyla Macaristan, Hollanda, Polonya, Letonya, Portekiz, Slovenya ve Avusturya’da gerçekleştirildi. Kongrede lehçebilim ve dil coğrafyası araştırmalarında yeni yöntem ve yaklaşımlar irdelenecek, ağızlarla kültürün, medya dilinin, çeviri bilimin ilişkilerinden bahsedilecek ve genel olarak lehçebilimle ilgili on yedi oturumda çok sayıda bildiri sunulacak.

8. Uluslararası Lehçebilim ve Jeolengüistik Kongresi’nde bu yıl tarihinde ilk defa olarak Türkçe, bildiri sunum dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bu da her gün yaygınlaşan ve gelişen Türkçe’nin uluslararası alanda bilim dili olarak kabulünün göstergesidir. Avrupa dışında ilk defa yapılan kongreye on beş ülkeden katılımcı katıldı. Kongrede Prof. Dr. Eva Agnes Csato, Prof. Dr. Michael Schulte, Prof. Dr. Maria-Pilar Perea gibi alanlarında uzman dünyaca ünlü isimler de yer alıyor.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Diyalektoloji ve Jeolengüistik Derneği Üyesi Prof. Dr. Astrid Van Nahl, dernek hakkında bilgiler vererek, gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti. 1993’te kurulan derneğin dünyanın en önemli dil derneklerinden biri olarak kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Nahl, derneğin ağız araştırmaları ve dilbilimle coğrafyanın ortak alanı sayılan jeolengüistik alanında çalışmalara öncülük etmekte, konferanslar düzenlemekte ve dilbilim alanında itibar gören, ciddi endeksler tarafından taranan bir dergi (Dialectologia et Geolinguistica) çıkarmakta olduğunu dile getirdi.

“Kongrede 85 Bildiri Sunulacak”

DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, bilim, teknoloji ve bunların doğurduğu iletişim olanaklarının insanlara teknolojik bir çağ sunduğunu dile getirerek, iletişimin insan hayatındaki birçok şeyi etkilediği gibi ağızların da değişimine yol açtığını ifade etti. Prof. Dr. Pehlivan, iletişim kaynaklarının ve olanaklarının artmasıyla birlikte birçok ağızın bundan etkilendiğini, değişikliğe uğradığını ve hatta yok olduğunu ifade etti. Kongrede 85 bildiri sunulacağını dile getiren Prof. Dr. Pehlivan, bu bildirilerin ağızlar arası ilişkiler, ağız araştırmalarında yöntem, azınlık dilleri, ağızlar ve kültür gibi 17 alt başlık altında kategorize edildiği bilgisini verdi.    

“Gurur Verici”

3 yılda bir gerçekleşen ve bugüne kadar Avrupa’da 7 farklı ülkede yapılan SIDG kongresinin sekizincisinin Kuzey Kıbrıs’ta ve DAÜ ev sahipliğinde yapılıyor olmasından dolayı gurur duyduklarını dile getiren DAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, farklı ülkelerden gelen katılımcıları buluşturmaktan ve ağırlamaktan ötürü mutlu olduklarını da sözlerine ekleyerek, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.  

“KKTC’nin Tek Devlet Üniversitesi DAÜ”

DAÜ Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan ise katılımcılara DAÜ hakkında bilgiler verdi. DAÜ’nün KKTC’de devlet üniversitesi olma özelliğini taşıyan tek üniversite olduğunu kaydeden Prof. Dr. Pulhan, DAÜ’nün 120 farklı ülkeden 19 bini aşkın öğrenci ve 35 farklı ülkeden 1,100 öğretim üyesi ile çok kültürlü bir ortama sahip olduğunu kaydetti. DAÜ’de 11 fakülte ve 5 yüksekokulda, 95 önlisans ve lisans, 77 yüksek lisans ve doktora programında eğitim verilmekte olduğuna değinen Prof. Dr. Pulhan, DAÜ’de uluslararası akreditasyonlara büyük önem verildiğini de sözlerine ekleyerek, DAÜ’nün ABET, MİAK, FİBAA, AQAS, TEDQUAL, ASIIN, EDEXCEL gibi uluslararası bilimsel kurumlardan alınmış saygın akreditasyonlara sahip olduğunu kaydetti.

Kongre, 15 Eylül 2015 Salı günü, saat 10:00’da, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın konuşmasının ardından DAÜ’de devam edecek. Halka açık olarak gerçekleştirilmekte olan kongre ile ilgili detaylı bilgiye kongrenin internet sayfasından (sidg.emu.edu.tr) ulaşılabiliyor.