İçeriğe git

Uluslararası İnşaat Mühendisliği’nde Gelişmeler Kongresi DAÜ Ev Sahipliğinde Başladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 15’inci Uluslararası İnşaat Mühendisliği’nde Gelişmeler Kongresi – International Congress on Advances in Civil Engineering (ACE 2023), 6 Eylül 2023 Çarşamba günü, saat 10:00’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı Büyük Salon’da düzenlenen açılış töreni ile başladı. DAÜ; Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, ABD, Avustralya ve Uzakdoğu ülkelerinden bilim insanlarının katıldığı ve 30 yıldan beri düzenlenen bu uluslararası kongreye 1993 yılından beri dördüncü kez ev sahipliği yapıyor. Kongrenin temaları arasında Yapı Malzemeleri, İnşaat Yönetimi, Geoteknik, Hidrolik, Yapı Tasarımı, Ulaşım ve İnşaat Mühendisliği Eğitimi yer alıyor.

37 Farklı Ülkeden Katılımcı

37 Farklı Ülkeden Katılımcı

Kongrenin açılış törenine; DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Demirel, DAÜ İdari ve Teknik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhan Şensoy, DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eriş Uygar ile DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Umut Türker ile Kongre Eşbaşkanı Prof. Dr. Özgür Eren’in yanı sıra, 37 farklı ülkeden çok sayıda akademisyen, bürokrat, sivil toplum kuruluşu üyesi, araştırmacı ve öğrenci katıldı.

Uluslararası İnşaat Mühendisliği’nde Gelişmeler Kongresi DAÜ Ev Sahipliğinde Başladı 

Kongre Sponsorları ve Partner Üniversiteler

Kongrenin sponsorları arasında DAÜ Rektörlüğü, KKTC Merkez Bankası, Boğaz Endüstri ve Madencilik (BEM), Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Tüfekçi Group, Ekin Adademir İthalat & İhracat Şirketi, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, DAÜ-SEN, DAÜ-PERSEN, Deniz Plaza, EKOR ve Petek Pastahanesi yer alıyor.

Prof. Dr. Umut Türker 

ACE 2023’ün açılış töreninde konuşan DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Umut Türker, ACE 2023’ün Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası’nın da destekleriyle; partner üniversiteler Boğaziçi Üniversitesi, DAÜ, ODTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlendiğini aktardı ve kongrenin içeriğiyle ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Eriş Uygar 

“Kongreye Destek Veren Herkese Teşekkür Ederiz”

DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eriş Uygar, bölümün kuruluşu ve tarihi ile ilgili bilgi verdi. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün halihazırda sahip olduğu prestijli ABET akreditasyonunun Eylül 2029’a kadar uzatıldığını açıklayan Doç. Dr. Uygar, bölümün topluma hizmet çalışmaları hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Doç. Dr. Uygar, böylesine önemli uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmanın üniversite ve bölüm için önemine işaret ederek kongrenin sponsorlarına ve destek veren herkese teşekkürlerini iletti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunu Gürkan Yağcıoğlu 

“Deprem Ülkesiyiz, Halkımızın İnşaat Mühendisliği Mesleğinin Önemi Konusunda Bilgilendirilmesi Çok Önemli”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği – İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunu Gürkan Yağcıoğlu, İnşaat Mühendisliği mesleğinin yaşamın her alanına temas eden evrensel bir meslek olduğunu kaydetti. Odanın çalışmalarını üniversiteler ve akademik camiayla iş birliği içerisinde yürüttüğünü ifade eden Yağcıoğlu, KKTC’nin bir deprem ülkesi olduğunu kaydederek, önlemlerin depremler yaşanmadan önce alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca yapılan çalışmaların kısa, orta ve uzun vadede çözüm üretmesi temennisinde de bulundu.

Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı 

“Halka Açık Deprem Paneli Eğitici Olacak”

DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı, ACE 2023 gibi uluslararası prestijli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını aktararak kongrenin inşaat mühendisliği alanında artık yalnızca bölgenin değil, dünyanın en önemli kongrelerinden biri olma yolunda ilerlediğini aktardı. Prof. Dr. Özkaramanlı, kongre kapsamında halka açık deprem paneli düzenleneceğini ve bu panelin toplum açısından hem eğitici, hem de depreme karşı farkındalığı arttırıcı bir etkinlik olacağını kaydetti.

Prof. Dr. Aykut Hocanın 

“Bilimsel Uygulamaların ve Ölçümlerin Önemi Ortadadır”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, ACE 2023’ün 1993 yılından bugüne gelişerek inşaat mühendisliği alanında küresel ölçekte en önemli konferanslar arasında yer aldığını ve DAÜ’nün bu uluslararası kongreye ev sahipliği yapmasından dolayı gururlu olduğunu aktardı. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan son depremin bilimsel uygulamaların ve ölçümlerin önemini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hocanın, felaketleri önlemek için önlemlerin zamanında alınması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Hocanın, kongreden çıkacak sonuçların; genel toplum, politikacılar, bilim insanları, mühendisler ve araştırmacılar nezdinde gelecekte gerekli önlemlerin uygulamalı çözümlerle alınmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Prof. Dr. Yasin Fahjan 

Açılış konuşmalarının ardından, saat 11:15’te, Büyük Salon’da, kongrenin ana konuşmacılarından İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Fahjan “Deprem Mühendisliği” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kongrenin birinci günü, öğleden sonra yapılan teknik oturumların ardından sona erdi.

8 Eylül’de Halka Açık Deprem Paneli Düzenlenecek

Konferansın son günü olan 8 Eylül 2023, Cuma günü, saat 13:30’da, Büyük Salon’da, depremle ilgili, halka açık panel düzenlenecek. Bu panelde Kahramanmaraş depremi, Kıbrıs adasının depresemselliği ve KKTC’deki yapıların depreme karşı dayanımları üzerine gerçekleştirilen araştırmalar ile ilgili Türkçe sunumlar yer alacak. Panele Türkiye’den katılan Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Yasin Fahjan ile Doç. Dr. Zehra Çağnan ve ayrıca DAÜ İdari ve Teknik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Serhan Şensoy katkı koyacak.