İçeriğe git

KKTC’nin 40. Yılı DAÜ’de Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 40’ıncı Kuruluş Yıl Dönümü, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) çeşitli etkinliklerle kutlandı. DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) ile Atatürkçü Düşünce Kulübü organizasyonu ile gerçekleşen etkinlik programı kapsamında, 14 Kasım 2023 Salı günü, saat 10:00’da, DAÜ Rektörlüğü zemin katta, “Cumhuriyet’in 40. Yılı: 1958’den Cumhuriyet’e Giden Yol” konulu Fotoğraf Sergisi ve Kıbrıs’a özgü Halk Oyunları Gösterisi gerçekleştirildi.

Söz konusu sergi açılışına DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, DAÜ VYK Üyeleri Anıl Kaya, Hasan Esen ve Ersun Kutup, DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman M. Karatepe ve Prof. Dr. Sonuç Zorlu, ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk ile çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi katıldı. Öte yandan sergi açılışına Denktaş ailesini temsilen Rauf Raif Denktaş’ın kızı Ender Denktaş ile KKTC Eski Başbakanı ve KKTC Meclisi Eski Başkanı Hakkı Atun da katılarak sergiyi onurlandırdı.

“Toplumlar Geçmişlerine Sahip Çıktıkları Kadar Geleceklerini Belirlerler”

Açılışta konuşan Yrd. Doç. Dr. Göktürk, KKTC’nin kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlamak adına bir araya geldiklerini belirterek, bu günlere kolay gelinmediğini ve günün kıymetinin bilinmesi için geçmişin de bilinmesi gerektiğini vurguladı. 1958 yılının Kıbrıs tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Göktürk, bu dönemden başlayarak cumhuriyete giden yolu resimlerle anlatan bir sergi hazırladıklarını aktardı.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç gerçekleştirdiği konuşmasında bu yıl KKTC’nin 40’ıncı yılını büyük bir heyecanla kutladıklarını belirterek bu bağlamda DAÜ olarak birçok etkinliğe imza attıklarını ve kuruluş etkinlikleri kapsamında ilk olarak Rauf Raif Denktaş’ın büstünün açılışını gerçekleştirdiklerini bildirdi. KKTC’nin kuruluşunun büyük bir gurur, heyecan ve mutluluk ile ilan edildiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, yaşanılan süreçleri gençlere anlatmanın en önemli sorumluluk ve görevlerinden biri olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Kılıç, “Toplumlar geçmişlerine sahip çıktıkları kadar geleceklerini belirlerler” ifadelerini kullanarak, Cumhuriyet’in 40’ıncı yılının kutlu olmasını diledi.

Hakkı Atun

“40. Yıl Paneli” Gerçekleştirildi

KKTC’nin 40’ıncı Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında 14 Kasım 2023 Salı günü, saat 11:00’de ise, DAÜ Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda, DAÜ Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ-ATAUM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk moderatörlüğünde, KKTC Cumhuriyet Meclisi Eski Başkanı ve Eski Başbakan Hakkı Atun’un konuk olarak yer aldığı “40. Yıl Paneli” gerçekleştirildi. Söz konusu panele DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman M. Karatepe ve Prof. Dr. Sonuç Zorlu ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panel açılışında konuşan Yrd. Doç. Dr. Göktürk, Kıbrıs Türk halkının çok zor koşullarda varoluş ve özgürlük mücadelesini yürüttüğünü belirterek mehmetçik ve mücahidin omuz omuza yürüttüğü barış harekatı sonucu Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür iradesi ile kurduğu KKTC ile en üst noktaya ulaştığını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Göktürk yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Kıbrıs Türk Halkı’nın şanlı direniş ve egemen varlığının simgesi olan Cumhuriyet’in 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü onur ve gururla kutlarken, bağımsızlık ve özgürlüğümüzü kazanmamızı sağlayan tüm şehitlerimizi minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin 40’ıncı yılı kutlu olsun.”

Ardından panel sunumuna başlayan Hakkı Atun Kıbrıs sorununun her safhasından geçmiş biri olarak katılımcılar ile tecrübelerini paylaşacağını belirterek, katılan herkese hoş geldiniz dedi. 1958 yılından başlayarak Kıbrıs tarihi hakkında bilgiler veren Atun, Cumhuriyete giden yolda yaşanılanları anlattı. Atun konuşmasında KKTC’nin 40 yaşına karanlık günlerden geçerek adım adım ilerleyerek geldiğini vurguladı.  

Etkinlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman M. Karatepe tarafından Hakkı Atun’a teşekkür plaketi verilirken, ATAUM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk tarafından içerisinde Hakkı Atun’un yer aldığı mücahitlik dönemlerine ait fotoğraf takdim edildi.