İçeriğe git

İletişim Dünyasının Usta İsimleri Genç İletişimci Adaylarıyla DAÜ’de Buluştu

NTV haber editörü, muhabiri ve programcısı Mete Çubukçu ile NTV haber merkezi kameramanı Alihan Sönmez'in katılımıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde "TV’de Özel Haber Programcılığı" konulu söyleşi gerçekleştirildi. Radyo TV ve Sinema Bölümü’nün düzenlemiş olduğu şeref-yüksek şeref sertifika töreni kapsamındaki organizasyona öğrencilerin yanı sıra, araştırma görevlileri ve öğretim görevlileri de katıldı. Usta isimler Mete Çubukçu ve Alihan Sönmez, sektöre dair deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

İletişim Dünyasının Usta İsimleri Genç İletişimci Adaylarıyla DAÜ’de Buluştu

Söyleşinin açılış konuşmasını DAÜ Radyo TV ve Sinema Bölüm Başkan Yardımcısı Ahmet Goran yaptı. Goran, açılış konuşmasında Türkiye'nin yoğun ve acılı günlerinde söyleşiye iştirak ettikleri için katılımcılara teşekkür ederek, fakülte ve sektör buluşmalarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğinin müjdesini verdi.

Mete Çubukçu

Konuşmasına muhabirliğin önemine vurgu yaparak başlayan Mete Çubukçu, "Muhabirlik bu işin temel taşıdır. En iyi yöneticiler, iyi muhabirlerden çıkar. Çünkü haberi, sahayı ve sorunları bilirler. İyi muhabirler iyi spiker de olabilir. Ancak iyi spikerden her zaman iyi muhabir olmaz," dedi. Öte yandan haberciliği iki kapsamda irdeleyen Çubukçu, rutin haber ve haber programcılığı olarak farklı alanların varlığına değindi. Rutin haberlerin gündemin genel işleyişi olarak 1.5-2 dakikalık süre zarfında ele alındığını dile getiren Çubukçu, haber programcılığının ise, 40 dakikaya varan süreler çerçevesinde özel olarak ele alınması gereken bir saha olduğunu belirtti.

Bu alanda en önemli hususlardan birinin de görsellik olduğunu dile getiren Çubukçu, sözü NTV Haber Merkezi’nin deneyimli kameramanı Alihan Sönmez'e devretti. Sönmez, görselin TV için esas olduğunu belirterek, bu bağlamda teknik detayların dışında kameramanın neler olup bittiğini tam olarak yansıtabilmesi için gündem takibinin, saha tecrübesinin, olayın tarihinin ve gerçekleştiği yerin coğrafi koşullarının iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi.

Her iki katılımcının da uzun yıllar süren ortadoğu, savaş ve çatışma ortamı tecrübelerini de genç iletişimci adaylarıyla paylaştığı söyleşide, mihmandarların, tercümanların, şoförün yani tüm ekibin güvenilir olmasına vurgu yapıldı. 

İletişim Dünyasının Usta İsimleri Genç İletişimci Adaylarıyla DAÜ’de Buluştu

İletişim Dünyasının Usta İsimleri Genç İletişimci Adaylarıyla DAÜ’de Buluştu

İletişim Dünyasının Usta İsimleri Genç İletişimci Adaylarıyla DAÜ’de Buluştu

Katılımcılardan gelen soruları da özveri ile yanıtlayan Alihan Sönmez ve Mete Çubukçu’ya söyleşi sonrası plaket ve hediyeleri takdim edildi. Söyleşi, DAÜ Radyo TV ve Sinema Bölümü öğrencilerinin şeref-yüksek şeref sertifikalarını usta isimler Mete Çubukçu, Alihan Sönmez ve öğretim üyelerinden alması ile son buldu.

DAÜ Rektörlüğü’ne Ziyaret Gerçekleştirildi

DAÜ Rektörlüğü’ne Ziyaret Gerçekleştirildi

Söyleşi sonrasında Mete Çubukçu ve Alihan Sönmez, Dekan Vekili Doç. Dr. Agah Gümüş, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahire Özad ve Bölüm Başkan Yardımcısı Ahmet Goran eşliğinde DAÜ Rektörlüğü’nü ziyaret ederek, Rektör Prof. Dr. Necdet Osam ile görüştü. DAÜ hakkında bilgiler alan konuklar, DAÜ’de bulunmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdiler. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Eren’in de hazır bulunduğu ziyarette Prof. Dr. Osam tarafından Çubukçu ve Sönmez’e DAÜ logolu lefkara işi hediye edildi.