İçeriğe git

Haber Programları Yapımcısı Aysu Basri Akter DAÜ'nün Konuğu Oldu

"Günün Getirdikleri" adlı haber programı yapımcısı ve Gazete 360 genel yayın yönetmeni Aysu Basri Akter, "Haberin Merkezinden Hayatın İçine Sosyal Medya" konulu söyleşide Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) konuğu oldu. Organizasyon DAÜ Mezunlarla İletişim ve Kariyer Araştırma Müdürlüğü (MIKA) ile İletişim Fakültesi, Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü ortak etkinliği olarak gerçekleştirildi. Öğrencilerin yanı sıra araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin de katıldığı etkinlikte Akter, sektöre dair deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Söyleşinin açılış konuşmasını Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Kara yaptı. Doç. Dr. Kara, konuşmasında DAÜ mezunu Aysu Basri Akter'i ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti. Söyleşiye, yıllar sonra yeniden DAÜ'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başlayan Akter,  sosyal medyanın hız ve alternatif olanakları ile habercilik alanındaki avantaj ve dezavantajlarının önemine değindi. 2013 yılında KADEM'in yapmış olduğu anket sonuçlarına göre insanların %92'sinin uyanır uyanmaz sosyal medya hesaplarını kontrol ettiğine dikkat çeken Akter, "Artık yaşam biçimlerimiz değişti. Sosyal medya an ve an gün içerisindeki gelişmeleri takip ettiğimiz mecra oldu. İnsanların hayatın içerisindeki konumlanışı dahi sosyal medya hesaplarındaki ilgi alanları ve takipleriyle şekilleniyor" dedi.

"Herkes adeta bir medya patronu"

Cep telefonları sayesinde artık herkesin doğru veya yanlış da olsa gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü belirten Akter, "Herkes adeta bir medya patronu olabiliyor. En sıcak gelişme ve görseller sosyal medya alanından edinilebiliyor. TV ve basılı gazeteler yeni medya karşısında yenik durumdalar. Sosyal medya çok daha ucuz, hızlı ve interaktif bir güç olarak günümüzü domine ediyor" dedi. Ayrıca habercilerin sosyal medya takibinin önemine de değinen Akter, günümüzde artık ABD ve Rusya başkanlarının dahi twitter üzerinden birbirlerine meydan okuduklarını belirtti.

"Sosyal medya devrim yapabiliyor"

Sosyal medya üzerinden ciddi bir aktivizm hareketi başladığına da değinen Akter, "Artık sosyal medya devrim yapabiliyor. Dünyada 'Arap Baharı', Türkiye'de 'Gezi Parkı', Kıbrıs'ta 'Reddediyoruz Platformu' gibi büyük yankı uyandıran aktivist hareketler yeni medya mecralarında örgütleniyor", dedi.

"Sosyal medya hepimizi çıplak ve savunmasız bıraktı"

Bireylerin kendilerini sosyal medyada diledikleri gibi gösterebildiklerine de değinen Akter, "Fiziksel hayatlarımızda da sosyal medyadaki hesaplarımıza bürünüyoruz. Burada ciddi bir kimlik sanrısı yaşanıyor. Öte yandan internette birey hakkında ne varsa iş dünyasından emniyet alanına kadar istihbarat için kullanılabiliyor. Sosyal medya hepimizi çıplak ve savunmasız bıraktı." şeklinde konuştu.

"Yeni medya ile hukuk arasında farklı bir bağ kuruluyor "

Bu alanda örnek olarak Wikileks belgelerini gösterebileceklerini belirten Akter, belgelerdeki iddialar ve bu belgeleri ortaya çıkaranlar hakkında davalar açıldı. Yeni medya ile hukuk arasında farklı bir bağ kuruluyor artık" dedi. Akter ayrıca, hackerlerin geçmişe oranla toplumsal olayların ortaya çıkarılması açısından itibarlarının artmış olduğu yönündeki düşüncelerini de sözlerine ekledi.

"Bilişim yasasının oy potansiyeli yok"

Son olarak Kıbrıs'ta bilişim yasasının halen olmayışına da değinen Akter, "Bu durumun özel bir nedeni olduğunu sanmıyorum. Bu yaz Meclis Komisyonu’na davet edildim. Yasa tasarısında bazı değişiklikler yapıldı ama hantal ilerliyor. Çünkü Bilişim Yasası’nın oy potansiyeli yok." diyerek sözlerini noktaladı.Organizasyon, Doç. Dr. Nurten Kara'nın Aysu Basri Akter'e katılımlarından ötürü plaket vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.