İçeriğe git

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Flüt Çalıştayı ve Resital

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Flüt Çalıştayı ve Resital

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı bünyesinde Doç. Halit Turgay tarafından 14-18 Mart 2016 tarihleri arasında flüt çalıştayı düzenlendi.  Müzik öğretmenliği programı öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen çalıştayda, bir hafta boyunca Doç. Halit Turgay ile flüt eğitimi ve performans üzerine kendilerini geliştirme fırsatı bulan öğrenciler, çeşitli teknik ve nefes çalışmaları ile verimli bir hafta geçirdiler.

28 Nisan’da flüt-piyano resitali vermek üzere adamıza tekrar gelen değerli sanatçı Doç. Halit Turgay’ a piyanist Doç. Lillian Tonella eşlik etti. Flütist Halit Turgay resital boyunca programda yer alan eserler hakkında bilgi verdi. Programda seslendirilen eserler arasında Mi Bemol Major Sonat (J.S. Bach), Sonat ‘Undine’ (Carl Reinecke) ve Deviations on the Carnival of Venice (Mike Mower) yer aldı. Resitalde, Franz Doppler’in Andante and Rondo adlı eserini Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi flutist Heran Mirillo, sanatçılarla beraber seslendirdi. Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine ve öğretim elemanlarına Raif Rauf Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda unutulmaz bir gece yaşatan sanatçılar büyük beğeni topladı.

Doç. Halit Turgay kimdir?

Dünyanın en ünlü flütçülerinden William Bennett tarafından çok önemli ve doğal bir müzisyen olarak tanımlanan Halit Turgay, dünya çapında önemli başarılara imza atmıştır. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Kamil Şekerkaran ile flüt eğitimine başlayan Turgay, Japon flütçü Sadako Özisek ile lisans eğitimini tamamlamış, yüksek lisans ve doktora programlarını da aynı üniversitede en iyi derecelerle bitirmiştir. Yurt dışındaki ilk önemli başarısı, İskoçya’nın Aberdeen kentinde  düzenlenen ‘Uluslararası Genç Müzisyenler Festivali’ kapsamında düzenlenen yarışmanın birincilik (The Skeen) ödülü olmuştur. Bu ödülü takiben İngiliz Kültür Heyeti’ nin dikkatini çeken sanatçı, heyet tarafından bir bursla onurlandırılmıştır. Londra Kraliyet Akademisi’nde William Bennett’in sınıfına sınavsız olarak kabul edilen Turgay, ayrıca İngiltere’de kaldığı dönemde Charles Dagnino, Peter Llyoyd, Alan Lockwood ve Keight Bragg gibi çok önemli müzsiyenlerin ustalık kurslarına katılmıştır.

Son iki yıldır flüte farklı bir boyut kazandıran ve kendi müziğini üreten Turgay, ‘Türk Çayı Caz Süiti’ ve ‘Benim Adım İstanbul’ adlı iki albümün CD kayıtlarını tamamlamıştır. Halen Mersin ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarlarında flüt ve oda müziği dersleri vermekte olan Halit Turgay, yaz okulu çalışmaları, yeni yarışma olanakları, yeni orkestra kurma faaliyetleri ile genç müzisyenlere destek olmaktadır.

Doç. Lilian M. Tonella Tüzün kimdir?

Orkestra eşliğindeki ilk konserini on üç yaşında veren Lilian Tonella Tüzün, 1997 yılında Sao Paulo Üniversitesi Sanat ve İletişim Fakültesi’ni, Prof. Gilberto Tinetti’ nin piyano sınıfından üstün başarı ödülü alarak bitirdi . Öğrenimi süresince girdiği ulusal nitelikli yarışmalardan beşinde birincilik ödülü alan sanatçı, Bulgaristan Sofya Devlet Müzik Akademisi’nde Prof. Viktor Chouchkov ile bir dönem çalıştı. Fany Solter, Rudolf Kehrer, Ludmila Lazar, Klauss Frank, Yuri Slesariev, Angela Tosheva, Carlo Bruno’nun ustalık sınıfı kurslarında çaldı. 1998 yılında Brezilya Devlet Bursu ile Çaykovski Moskova Devlet Konservatuarı’na lisansüstü çalışmalarını yapmak üzere gönderildi. Aynı okulda müzikoloji dalındaki bilimsel doktora çalışmalarını Prof. Dr Vlademir Çinaev’in yönetiminde tamamladı. ABD’de yayınlanmış olan ‘Brezilya’da Piyano Tarihi’ adlı bir kitabı bulunan sanatçının, İtalyan flütçü Vieri Bottazzini ile çıkardığı CD’nin ardından Brezilyalı besteci Willy Correa’nın solo piyano için yazdığı eserlerini yorumladığı Brezilya Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiş CD de yayınlanmıştır.

2015 yılı başında Mersin Devlet Opera ve Bale Orkestrası eşliğinde bir konser veren Tonella Tüzün, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Doçent ünvanı ile öğretim üyeliği görevini sürdürmekte, akademik ve sanatsal çalışmalarına devam etmektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Flüt Çalıştayı ve Resital