DAÜ’nün Destek Verdiği “Alashia Yeniden Doğuyor” Filmi KKTC'ye Ödülle Döndü

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü’ne bağlı DAÜ Güzel Sanatlar Kulübü Eğitmeni Ayhatun Ateşin’in filmi “Alashia Yeniden Doğuyor”, 18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nden KKTC’ye ödül ile döndü. “Kültürel Miras ve Korumacılık” temasıyla düzenlenen festival kapsamındaki yarışmada TÜRKSOY Özel Ödülü’ne layık görülen Alashia Yeniden Doğuyor, 12 bin yıllık insanlık tarihinde üretilen eserlerin Kıbrıs’tan yurtdışına götürülerek dünyanın en ünlü müzelerinde sergilendiğini ve bu eserlerin kopyalarını üreterek Akdeniz’de başlayan hikayenin yolculuğunu anlatırken, aynı zamanda bir ülkenin kültürel mirasının ait olduğu topraklarda kalması gerektiğine de vurgu yapıyor. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Karabük İli’nin Safranbolu şehrinde bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen festivalde dereceye giren eserler, Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllendirildi. Törene, Karabük Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan, Yeşilçam sanatçıları ile ödül alan yönetmen ve davetliler katıldı.

“Bir Varoluş ve Yol Hikayesi”

DAÜ Güzel Sanatlar Kulübü Eğitmeni Ayhatun Ateşin, ödülünü alırken yapmış olduğu konuşmada Kıbrıs’ın birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ada olduğunu ve filmin adında yer alan “Alashia” kelimesini Kıbrıs’ın bilinen en eski adı olmasından dolayı seçtiğini ifade etti. Adada 12 bin yıl boyunca üretilen tarihi eserlerin yurtdışına götürüldüğünün altını çizen Ateşin, “Bir ülkeye ait olan bir şeyi alırsanız o ülke yavaş yavaş tarihiyle birlikte yok olmaya başlar. Alashia Yeniden Doğuyor, bir varoluş ve yol hikayesi aslında. Geçmişten geleceğe uzanan bir yol. Yaşadığımız ve anlatmak istediğimiz, bir ülkenin topraklarından sökülerek başka ülkelere götürülmüş tarihi mirasa, replikalar üretmek yoluyla sahip çıkabilme çabasının çığlıklarıydı aslında” diye konuştu. Ödülü UNESCO Dünya Miras Listesi’nde koruma altında bulunan Safranbolu kentinde almanın kendisi için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Ayhatun Ateşin, Alashia Yeniden Doğuyor filmine tüm emek verenler adına ödülü almaktan onur ve gurur duyduğunu belirtti.