İçeriğe git

DAÜ’de “Psikoloji Merceği” Programında Çocuk Güzellik Yarışmaları Ele Alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Psikoloji Merceği” adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi, Sosyal Hizmetler Uzmanı ve DAÜ Toplumsal Duyarlılık Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Barış Başel konuk oldu.

Söz konusu programda çocuk güzellik yarışmaları ele alındı. KKTC’de geçtiğimiz aylarda yapılması planlanan Çocuk Güzellik Yarışması aralarında siyasi partilerin de bulunduğu 14 örgütün tepkisiyle iptal edilmiş, çocukların fiziksel görüntüsü üzerinden yarıştırılmasının çocuğun sağlıklı psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen bir durum olduğu vurgulanmıştı. Psikoloji Merceği programına Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel katılarak, söz konusu yarışmalarla çocukların üzerinde oluşabilecek olumsuzlukları paylaştı ve görüşlerini açıkladı. Başel bu tip yarışmalar gibi çocukların üzerinden para kazanılacak faaliyetlerin çocukların ticari sömürüsü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Başel, toplumlardaki dönüşümlere dikkat çekerek, dünyada büyük bir estetik faşizmine yönelme olduğunu belirtti. Batı kökenli olan medyanın toplumlara enjekte ettiği markalar, logolar, yaşam biçimlerinden bahseden Başel, çok küçük yaşlardaki çocuklara figürler de kullanılarak bir özendirme, çocukları olumsuz yönde etkileyebilecek bir tüketim kültürü aşılandığını anlattı. Başel, buna örnekler de vererek, kız çocuklarının barbi bebekler gibi sıfır bedene sahip olma, erkeklerin ise ideal vücut anlayışıyla dergi kapaklarındaki figürlere benzeme çabası içerisine girdiğini kaydetti.

Fransa’dan örnekler de veren Başel, söz konusu ülkede Sosyal Medya Bakanlığı’nın bulunduğunu ve bir şekilde çocukları korumayı amaçladıklarını kaydetti. Başel ayrıca, KKTC’de düzenlenmesi planlanan ve girişimler sonucu iptal edilen çocuk güzellik yarışması ile organize edilebilecek ve çocuk istismarı sayılan başka etkinlikler konusunda devletin yetkili kurumlarının girişimlerde bulunmasını diledi. Başel, bu tür oranizasyonlarla çocuklar üzerinden çok ciddi bir rant elde etmek yerine sosyal sorumluluk bağlamında işler yapılmasının önemine değindi. Ailelere de çocukları hakkında karar verirken büyük görevler düştüğünü söyleyen Başel, ebeveynlerin zaman zaman uzman kişiler olan psikologlardan destek alması gerektiğini belirtti. Başel daha sonra programda güzellik yarışmları sonucunda çocukların yaşayabileceği tramvaları anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Bayraktar ise “Esas sorun ailelerin neyin istismar neyin ihmal olduğunun farkında olmamaları.” ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, toplumda farkındalığın artmasının önemine değindi. Programda çocukların ders, özel yetenekler, fiziksel özellikler gibi konular üzerinden yarıştırılması sonucu oluşan rekabet ortamından nasıl etkilendikleri de tartışıldı.