İçeriğe git

DAÜ’de “Namık Kemal: Gün Işığına Çıkan El Yazması” Etkinliği Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) bu yıl ilk kez Gazimağusa Namık Kemal Lisesi ile birlikte “Namık Kemal: Gün Işığına Çıkan El Yazması” konulu etkinlik gerçekleştirdi. 2 Aralık 2014 Salı günü, saat 10:00’da DAÜ Aktivite Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen söz konusu etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı öğrencilerinin gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile başladı.

Açılışta konuşan DAÜ – KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı, etkinliğe katılan katılımcılara hoşgeldiniz diyerek, söz konusu etkinliğin hem eğitim hem de kültür alanında önemli bir etkinlik olduğuna inandığını aktardı. Prof. Dr. Doratlı, söz konusu etkinlik ile 1873 – 1876 yılları arasında Gazimağusa’da yaşayan Namık Kemal’i anmanın yanı sıra, şu anda DAÜ – KAM’ın tasarrufunda bulunan, şair ve yazarın 1875 yılında tiyatro türünde kaleme aldığı Celaleddin Harzemşâh el yazması eserinin gün ışığına çıkarılıp sergilenmesinin hedeflendiğini aktararak, emeği geçen herkese ve söz konusu eseri DAÜ-KAM’a bağışlayan Nevzat Köle’ye teşekkürlerini iletti.

Namık Kemal Lisesi Müdürü İlknur Şemi gerçekleştirdiği konuşmasında Namık Kemal Lisesi hakkında bilgiler vererek, lisenin Namık Kemal ismini taşımasından duyduğu gururu ve memnuniyeti dile getirdi. Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Şemi, söz konusu etkinliğin gelecek yıllarda da gelişerek devam edeceğine inandığını vurguladı.

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Mehmet Ersöz ise burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Namık Kemal hakkında geniş bilgiler verdi. Ersöz’ün ardından DAÜ adına konuşan DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Namık Kemal’in Türk edebiyatındaki öneminden bahsederek Namık Kemal’in millet, yurtseverlik ve hürriyet gibi kavramlar ile tanındığını vurguladı. Prof. Dr. Sözen, Namık Kemal’in eserlerinden birçoğunu Kıbrıs’ta gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, bugün bu eserlerden birinin gün ışığına çıkacağından duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Açılışta konuşan DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu ve Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, Namık Kemal’in Gazimağusa ile özdeşleştiğini belirterek, böylesi anlamlı bir etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Dinçyürek moderatörlüğünde Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Aydın ve Dr. Taylan Abiç tarafından “Namık Kemal ve Kıbrıs” konulu panel gerçekleştirildi.

Kompozisyon ve Şiir Yarışmalarında Dereceye Girenlere Ödülleri Takdim Edildi

Panel sonrasında Namık Kemal Lisesi öğrencileri tarafından şiir dinletisi sunuldu. Ardından ise Namık Kemal Lisesi ile yapılan ortak çalışma sonucunda düzenlenen lise öğrencileri arası kompozisyon ve şiir yarışması sonucunda jüri tarafından belirlenen ilk üç dereceye sahip öğrencilere ödülleri teslim edildi. Kompozisyon dalında Nasra Çoban, Selma Oğurlu ve Elif Gülseren ilk üç sırayı paylaşırken, şiir dalında ise Mustafa Sürmeli, Pınar Şahin ve Zehra Atayol ilk üçe giren isimler oldu. Yarışmalarda birinci ve ikinci olanlara etkinlik sponsorlarından Kuzey Kıbrıs Turkcell adına Kurumsal İletişim Müdürü Yaman Yalvaç tarafından cep telefonu hediyesi takdim edildi. Üçüncü olan öğrenciler ise ödüllerini yine etkinlik sponsoru Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay’ın elinden aldılar. Etkinlikte ayrıca Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Antik Mağusa Vakfı’na da DAÜ VYK Başkanı İsmail Arter tarafından DAÜ adına teşekkür plaketi takdim edildi.

Katılımın oldukça yoğun olduğu etkinliğe Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, DAÜ Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan, Mali İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, DAÜ-KAM kurucusu İsmail Bozkurt ve Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da katıldı.