İçeriğe git

DAÜ’de Mesleki Eğitim Çalıştayı Gerçekleştirildi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) iş birliğinde “Mesleki Eğitim Çalıştayı” düzenlendi. “Yaşam ve İş Becerileri” teması ile düzenlenen söz konusu çalıştayın açılışı; 31 Mayıs 2022 Salı günü, saat 09:30’da, KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun katılımlarıyla, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleşti. 

Gülşen Hocanın

“KKTC Eğitimde Büyük Değerlere ve Kaynaklara Sahip”

Açılış töreninde konuşan Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın, mesleki eğitimin sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içerisinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterlilik ve değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ve kaliteli iş gücü yetiştirmeyi amaçladığını belirtti. Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’nin gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası düzeydeki projelerden bahseden Hocanın, sosyal paydaşlar olan odalar ve birliklerle ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. KKTC’nin eğitim yönünde büyük değerlere ve kaynaklara sahip olduğunun altını çizen Hocanın, masalarda yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi paylaştı.

Aykut Hocanın

“Mesleki Eğitim KKTC İçin Çok Önemli”

Törende konuşan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, mesleki eğitimin KKTC için çok önemli bir alan olduğunu belirtti. Eğitimde kalite dendiği zaman, DAÜ’nün bir devlet üniversitesi olarak bilgi ve birikimlerini paylaşma sorumluluğuna vurgu yapan Prof. Dr. Hocanın, DAÜ’nün kurulduğu 1979 yılından bu yana programlarının kalite yolculuğunda deneyimlediği önemli unsurlardan bahsetti. Eğitimde kaliteye ulaşmak için öğrenim çıktılarının belirlenmesi ve bunların ölçülebilir olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Hocanın, ölçümler sonrasında eksik olan kısımların tespit edilerek giderilmesi ve sürekli iyileşme döngüsünün devam etmesi gerektiğini kaydetti. DAÜ’nün genel kalite süreçlerinin tamamını dış değerlendirici gözüyle tamamladığına dikkat çeken Prof. Dr. Hocanın, bunun neticesinde DAÜ’nün çalışmalarının uluslararası boyutta kanıtlanması neticesinde uluslararası sıralamalarda da üst sıralarda yer aldığına işaret etti. Prof. Dr. Hocanın çalıştayın verimli sonuçlar vereceğini belirterek herkese iyi çalışmalar diledi.

Nazım Çavuşoğlu

“Çalıştay Raporlarının Ülkeye Işık Tutmasını Dilerim”

Törende konuşan KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, çalıştayda bulunmaktan dolayı gururlu olduğunu belirterek, ülkedeki gençler işsizlikten yakınırken veya göç ederken, diğer yandan 40 bin çalışma izinli insanın ülkeye gelip burada ekmek yiyebilmesinin, belli ki yanlış giden bir şeyler olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Kamu ve özel sektörlerin bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, ülkenin ihtiyaçlarını tespit etmek ve gidilecek yolu çizmenin vazifeleri olduğunu ifade etti. Çalıştayın bu vazifenin bir parçası olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, kalıcı bir milli eğitim politikası oluşturmak ve bunu siyaset üstü farklı bir noktada tutma gerekliliğine işaret etti. Mesleki eğitimin olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, sektörün de kendi topraklarına ve insanına sahip çıkmasının, onlara kucak açmakla ve onların da yetişmesine şans vermekle ilgili olduğunu bilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bakan Çavuşoğlu, çalıştayın raporlarının ülkeye ışık tutmasını diledi.

Gruplar ve Konu Başlıkları

KKTC’de mesleki eğitimin standardizasyonunun sağlanması, eğitim kalitesinin dünya ile bütünleşmesi ve sürdürülebilir esnek mesleki eğitimin elde edilmesini amaçlayan çalıştayda dört farklı çalışma grubu yer aldı. Çalışma gruplarında bakanlıklar, siyasi partiler, üniversiteler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden temsilciler hazır bulundu.

“Yasa/Yönetim” başlığı, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın’ın başkanlığında görüşüldü. Bu başlıkta; mesleki yeterlilik çerçevesi uygulanması için etkin mekanizma ve yöntemler, sertifika sisteminde ölçme ve değerlendirmenin standardizasyonu ile mesleki eğitimde yasalar, düzenlemeler ve sorumluluklar gibi konular tartışıldı.

“Programlar/Meslek Standartları” başlığı, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ’un başkanlığında görüşüldü. Bu başlıkta; programların geliştirilme esasları, öğretim planları, öğretmen alan yeterlilikleri gibi konular tartışıldı. 

“Okul ve Üniversite ile İş Hayatı, İstihdam İlişkisi” başlığı DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nazife Dimililer’in başkanlığında görüşüldü. Bu başlıkta; okul ve üniversitelerin yeterlilikleri, iş hayatına geçişler, okulların desteklenmesi gibi konular tartışıldı. 

“Yaşam Boyu Eğitim” başlığı DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın başkanlığında görüşüldü. Bu başlıkta; okulların ve üniversitelerin yaşam boyu sorumlulukları, uygulanan programların ve eğitimlerin standardizasyonu, sertifikaların kabulü ve geçerliliği gibi konular tartışıldı. 

Çalıştay saat 16:00’da grup kararlarının açıklandığı kapanış toplantısı ile sona erdi.