İçeriğe git

DAÜ'de "Ayrımcılık Hakkındakı Politik Söylemlerin Avrupalılaşması" Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, “Ayrımcılık Hakkındaki Politik Söylemlerin Avrupalılaşması” konulu seminer gerçekleştirdi.

DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yarcımcısı Yrd. Doç. Dr. Umut Bozkurt’un koordinatörlüğünde gerçekleşen söz konusu seminerde DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Numan Avrupa Birliği (AB) ayrımcılıkla mücadele direktiflerinin tetiklediği tartışmaları ve AB üye ülkelerinde var olan siyasi söylemleri inceleyen geniş kapsamlı araştırma projesinin sonuçlarını sundu. 

Yrd. Doç. Dr. Numan, Amsterdam Antlaşması’nın 13. maddesine dayandırılarak 2000 yılında yürürlüğe konulan Ayrımcılıkla Mücadele Direktiflerinin yasalaşma süreçlerini anlatarak sunumuna başladı. 1996 – 2008 yıllarını kapsayan ve birçok AB üye ülkesindeki söylemlerdeki değişimleri içerik analizi yöntemi ile inceleyen araştırmasında yatay ve dikey Avrupalılaşma süreçleri ile ilgili bulguları ortaya koydu.

Yrd. Doç. Dr. Numan, çalışmasında geliştirdiği Avrupalılaşma ve Tartışma Göstergeleri yardımı ile topladığı veri ışığında Avrupa Entegrasyonu literatüründe öne çıkan ‘misfit’ hipotezinin doğruluğunu, bir başka deyişle yasaların uyumunda sorun yaşayan ülkelerde AB yasalarına uyumlaştırma çalışmaları sırasında entegrasyon süreçlerinin siyasallaştığı tezinin bir kez daha ıspatlanmış olduğunu aktardı. Katılımın oldukça yoğun olduğu seminer sonunda Yrd. Doç. Dr. Numan katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.