İçeriğe git

DAÜ "Turizmin Not Defteri" Programında Ülke Turizmi İle Gazimağusa ve Kent Bilinci Konuşuldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizmin Not Defteri” isimli televizyon programına bu hafta Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay konuk oldu. Söz konusu programda genelde ülke turizmi, özelde ise Gazimağusa ve kent bilinci konuşuldu.

Canaltay programa Antik Mağusa Vakfı’nın kuruluşunu anlatarak başladı. Bir turizmci olarak ülke olarak katılınan fuarlarda ülkemizin tümünün “North Cyprus” adı altında pazarlandığını bildiren Canaltay, dünyada artık bölgesel destinasyonların tanıtım ve pazarlanmasında daha fazla ilginin olduğunu vurguladı. Gazimağusa kentinin uzunca bir zaman bir liman kenti, bir üniversite kenti olarak anıldığına değinen Canaltay, Gazimağusa kentinin bir antik kent olarak sahiplenilmesi yönünde vakfın kurulmasının bir başarı olduğuna dikkat çekti. Canaltay, bir grup Mağusa sevdalısıyla vakfı kurduklarında vatandaşlarımıza antik kent bilincini de aşılamaya çalıştıklarını söyledi. Canaltay geçtiğimiz yıllarda da bir fuarda “Antik Mağusa Size Göz Kırpıyor” adı altında bir stant açtıklarını anlatarak, standın çok ilgi gördüğünden bahsetti. Canaltay, bölgesel destinasyon olarak Gazimağusa’nın tarihi, kültürü ile fuarlarda tanıtılmasına bu yıl da destek vereceklerini bildirdi. Kente gelen turisti de değerlendiren Canaltay, turistlerin Gazimağusa’ya düzenlenen turlarda yarım gün kentte vakit geçiriyor olmalarının üzücü olduğuna vurgu yaptı. Kentin tarihi dokusu sebebiyle yarım gün gezilmeyi haketmediğine dikkat çeken Canaltay, vatandaşlarımızın bu konuda hakkını araması gerektiği görüşünü aktardı. Bakanlığın, yerel yönetimlerin, kuruluşların ve gönüllü vatandaşların el birliğiyle hareket etmesi halinde kentin hakettiği değere ulaşabileceğinden söz eden Canaltay, tüm kesimleri kent için işbirliğine davet etti.

Yapılabilecek icraatların kimi kesimler tarafından zorlaştırıldığına değinen Canaltay, kentte küçük, basit işlerle de tarihi eserlerin, kültürün, sanatın öne çıkarılabileceğini, güzel işler başarılabileceğini ifade etti. Kent bilinci konusunda da görüşlerini paylaşan Canaltay, Gazimağusa’nın yıllar boyu birçok bölgeden göç almış bir kent olduğunu ancak kente karşı aidiyet duygusunu artırarak, yaşanılan yeri sahiplenerek, Gazimağusa’yı yüceltmek gerektiğini vurguladı. Canaltay programda ayrıca özelde Gazimağusa, genelde de ülke turizmini ve otellerin durumunu ele aldı. Kentte turizm yatırımı olmamasını eleştiren Canaltay, 5 yıldızlı oteller dışında konaklamak için yeni tesisler açılması gerektiğinden söz etti. Canaltay, kentte pansiyon tipi küçük ölçekli turizm yatırımı düşünen kişilere de çağrıda bulunarak, Antik Mağusa Vakfı’na konu ile ilgili başvurulabileceğini bildirdi. Canaltay Bandabulya’nın bir kent müzesi olması yolunda girişimlerin bulunduğunu da açıklayarak, suriçindeki diğer az kullanılan veya kullanılmayan yapıların yeniden yapılandırılması için görüşlerini aktardı.