İçeriğe git

DAÜ "Turizmin Not Defteri" Programında KKTC Turizmi ve Seyahat Acentelerinin Sıkıntıları Ele Alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizmin Not Defteri” isimli televizyon programına bu hafta Starwood Seyahat Acentesi Direktörü, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Mağusa ve İskele Bölgesi Temsilcisi Oğuz Akançay konuk oldu. Söz konusu programda KKTC turizmi ve seyahat acentelerinin sıkıntıları ele alındı.

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü 2009 yılı mezunu olan Oğuz Akançay, programda öncelikle acentelerin sıkıntıları sonrasında ise uçak biletlerinin pahalı oluşundan ve olası nedenlerinden bahsetti. Akançay, acentelerin sıkıntılarından söz ederken, internetten bilet alma imkanı ortaya çıktığından beri gelirini sadece bilet satışından sağlayan küçük acente işletmelerinin kapanma noktasına geldiğini belirtti. Akançay ayrıca küçük acentelerin turizm teşviklerinden yararlanamamasının da büyük sıkıntı teşkil ettiğini, büyük acenteler yanında küçük işletmelere de teşvik verilmesinden yana olduğunu söyledi. Acentelerin uçak bileti satışında kar marjının oldukça düşük olduğunu yineleyen Akançay, bir tek bilet satmakla ofis giderlerinin dahi karşılanamadığına vurgu yaptı.

Öte yandan oldukça yüksek seyreden uçak bileti fiyatlarının da ülkemize turist gelmesini engellediğine dikkat çeken Akançay, turizm örgütleri ve ilgili bakanlığın bu işe bir an önce el atmasının şart olduğunu vurguladı. Akançay, KKTC’nin bir eğitim ve turizm adası olması sebebiyle konuya daha hassas bakılması gerektiği görüşünü aktardı. Bilet fiyatlarının artmış olmasının bir nedeninin de Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi ile havalimanı vergilerinin yükseltilmesine bağlayan Akançay, Ercan vergisinin İstanbul Atatürk Havalimanı’nından bile daha yüksek olduğunu kaydetti. KKTC turizminin mevcut durumunun da ele alındığı söz konusu programda, KTHY’nın kapanmasının turizme olumsuz etkileri ile charter seferler de değerlendirildi.