İçeriğe git

DAÜ Turizm Fakültesi'nden Bir İlk

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi’nde bulunan Miksoloji Laboratuvarı'nda, Kayra Şarap Akademisi ile beraber düzenlenen IWSA 1. Seviye Şarap Eğitimi ile bir ilk gerçekleştirildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan bir mesleki eğitim kurumu olan IWSA (Uluslararası Şarap ve Alkollü İçkiler Akademisi) Türkiye’de Kayra Şarap Akademisi ile yiyecek ve içecek sektörüne mesleki eğitimler hazırlıyor. 2 gün süren eğitim, IWSA Müdür Yardımcısı Ayça Çiğdem Melek tarafından verildi. Otellerin müdür ve üst düzey yöneticileri ile yiyecek ve içecek bölümü çalışanları ve DAÜ Turizm Fakültesi öğretim üyelerinin katıldığı etkinliğin ilk gününde şarabın tanımı yapılarak, temel üzüm çeşitleri, şarap stilleri, şarapları birbirinden farklı kılan etkenler ile şarap yapımı konuları detaylı olarak anlatıldı.

Eğitimin ikinci gününde ise şarap servisi ile şarabın saklanma koşullarının neler olduğu konularında bilgiler verildi ve teorik eğitim sosyal sorumluluk ile şarap tüketimi ilişkisinin vurgulanmasıyla sona erdi. 1. Seviye Şarap Eğitimi Programı, yemek-şarap uyumuna ilişkin temel şarap etkileşimini kapsayan 5 farklı şarap ile beş farklı yiyeceğin eşleşmesine yönelik tadım ile tamamlandı.

Eğitim sonunda katılımcılar İngiltere’den gelen toplam 30 sorunun yer aldığı bir sınava tabi tutuldu. Sınavların İngiltere’de değerlendirileceği ve en az 70 puan alan katılımcının uluslararası geçerliliği olan “1 Seviye Şarap Sertifikası” almaya hak kazanacağı belirtildi. Eğitim, DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay tarafından yapılan kapanış konuşmasını takiben katılım belgelerinin dağıtımı ile sona erdi. Prof. Dr. Altınay, turizm ve otelcilik eğitiminde özellikle pratik eğitimin önemini vurgulayarak, gerek KKTC’de gerekse Türkiye’de iki adet uygulama mutfağının yanı sıra miksoloji laboratuvarı olan tek fakültenin Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi olduğunu belirterek, 2003 yılından beri sahip olunan ve Dünya Turizm Örgütü (WTO) tarafından uzun ve detaylı denetim sonucu verilen TedQual (Turizm Eğitiminde Kalite) akreditasyonuna ek olarak, 2014-2019 yılları için Avrupa ülkeleri üniversiteleri arasında oldukça prestijli olarak kabul edilen ve Almanya’nın prestijli akreditasyon kurumlarının başında gelen FIBAA akreditasyonunu da almanın fakültenin prestijini daha da artırdığını söyledi. Prof. Dr. Altınay konuşmasının sonunda dört yıllık gastronomi ve mutfak sanatları lisans programının 2014-2015 AkademikYılı’ndan itibaren eğitime başlayacağının YÖK tarafından onaylandığını ifade ederek, bunun da fakültenin bir cazibe merkezi olma konumunu pekiştireceğinin altını çizdi.