İçeriğe git

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Akademisyenleri Özel Gereksinimli Bireyler İçin Cinsel Sağlık Eğitimi Verdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Lefkoşa Türk Belediyesi ve Kıbrıs Psikologlar Derneği iş birliğinde Özel Gereksinimli Bireyler İçin Cinsel Sağlık Eğitimi Düzenlendi.

Dünya Sağlık Örgütü cinsel sağlığı bireyin doğumuyla beraber başlayan ve ölümüyle son bulan genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamış ve toplumun her kesiminden bireyine  özel tasarlanmış profesyonel cinsel sağlık eğitimi almasını önermiştir. Buradan hareketle tasarlanan eğitimin birinci modülü özel gereksinimli çocuğu olan ailelelerin katılımıyla Lefkoşa Türk Belediyesi Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

Multidisipliner bir yaklaşım ve kurumlararası iş birliğine dayalı olarak verilen eğitimde konuşmacı olarak Lefkoşa Türk Belediyesi, Engellemeyen Lefkoşa Birimi’nden Çelen Çağansoy, DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Rojjin Mamuk, Yrd. Doç. Dr. Nezire İnce, Dr. Fzt. Çisel Demiralp Övgün ve Kıbrıs Psikologlar Derneği’nden Uzm Klinik Psikolog, Eşmen Tatlıcalı  ile Klinik Psikolog Bleda Tilki yer almıştır. Dört oturumluk interaktif eğitimde cinsel sağlığın önemi, özel gereksinimli bireyler için cinsel sağlığın psikolojik ve davranışsal boyutu, beslenme boyutu ve fiziksel aktivite boyutu tartışılmıştır. Eğitimin sonunda aileler memnuniyetlerini ve bu organizasyonun ada geneline yaygınlaştırılması temennilerini sunmuştur. Eğitimin ikinci modülünün yetişkin özel gereksinimli bireyler için 25 Nisan 2024 tarihinde Lefkoşa’da düzenlenmesi planlanıyor.