DAÜ Psikoloji Bölümü Önemli bir Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü  “Farklı Yazı Sistemlerinin Okuma-Yazma Gelişimi Üzerindeki Rolü” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. DAÜ Psikoloji Öğrencileri Kulübü tarafından organize edilen konferans, Middlesex Üniversitesi  (Birleşik Krallık) Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Bilişsel Psikoloji Uzmanı Doç. Dr. İlhan Raman tarafından verildi. Konferansta, Psikolinguistik alanda özellikle farklı yazı sistemlerinin okuma-yazma edinimi üzerindeki rolü konusunda, son 40 yıl önemli teorik ve ampirik çalışmalar olduğunu ve bu çalışmaların farklı dillerde ve alfabetik sistemlerde okuma ve yazma gelişiminin nasıl olduğunun daha iyi anlaşılmasına ışık tuttuğu konusuna dikkat çekildi. Örneğin, İngilizce dilinde okuma öğreniminin , İngiliz alfabesinde yer alan harflerin sese çevrilmesindeki farklılıklar nedeniyle (örn. CAT kelimesinde, - ‘a’ harfi ‘e’sesi ile okunurken BALL kelimesinde ‘a’ harfinin ‘o’ sesi ile okunması). Ancak bunun tersine, Türkçe’de okumanın İngilizceye göre çok daha kolay olduğunu bunun sebebinin ise, Türkçede harflerin yazılışının ile harflerin okunuşu arasında  tutarlı bir ilişki olması olarak açıklandı. Diğer bir deyişle, Türkçe ve İngilizce dillerindeki harflerin yazımı ve okunması ile ilgili farklılığın, Türkçenin transparan bir alfabetik yazı sistemine, İngilizcenin ise opak bir yazı sistemine sahip olmasından kaynaklandığı belirtildi. Konferansta ayrıca, Türkçe dili ve okuma-yazma gelişimi üzerine yapılmış olan son araştırmaların bulguları hakkında dinleyiciler bilgilendirildi. Çok sayıda DAÜ öğrencilsi ve öğretim üyesinin katılımı ile gerçekleşen konferans, 28 Nisan 2014 tarihinde DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Konferans Salonunda yer aldı.