İçeriğe git

DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Müdürü Osman Soykan Kütüphane Haftasını Kutladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Özay Oral Kütüphanesi Müdürü Osman Soykan 51. Kütüphane Haftası hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bu yıl, 30 Mart – 05 Nisan tarihleri arasında 51. Kütüphane Haftası’nın çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyleyen Soykan, haftanın “Kütüphane  Haftası” olarak kutlanmasının, TC’de 1964, KKTC’de ise 1996 yılında, Milli Eğitim Bakanlıklarınca resmileştirildiğini ve amacının kitabın ve okumanın değerini vugulamak ve kütüphanelerin toplumlar için önemini duyurmak olduğunu kaydetti.

“Bilgi, çağımızın vazgeçilmez değeridir. Bilgiyi, bilimselliği, bilimi kendilerine rehber edinen toplumlar, bilim ve teknoloji alanında sürekli gelişmekte ve bu gelişim, gerek entellektüel yaşam seviyelerine gerekse ekonomik refah düzeylerine iyi yönde yansımaktadır.” diyen Soykan, günümüzde üniversite kütüphanelerinin, özellikle internet teknolojisinden yararlanarak, bilginin sadece toplandığı ve tutulduğu yerler olmaktan çıktığını, araştırmacıların yeni bilgi kaynakları ile buluşmasını sağlayan bilgi portalları konumuna geldiğini vurguladı. Üniversite kütüphanelerinin, bilgiye fiziksel olarak sahip olmaktan çok kullanıcısının bilgiye erişimini sağlamak ve bilginin organizasyonunda yoğunlaşmakta olduğunu kaydeden Soykan, bu anlamda kütüphanelerarası işbirliğinin büyük önem kazandığını ve bu yeni kütüphane politikasının, akademisyen ve araştırmacıları mekan sınırı olmaksızın bilgi ile buluşturabildiğini söyledi. Soykan, 21. yüzyılın üniversite kütüphanesinin yeni görevinin, akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerin her türlü formattaki mevcut bilgiye sınır tanımaksızın erişmesine yol göstermek olduğunu ifade etti.

Osman Soykan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tüm kütüphanelerde olduğu gibi, 51. Kütüphane Haftası, DAÜ Özay Oral Kütüphanesi için de özel bir haftadır. Kütüphanemiz adamızda ve bölgemizde en geniş akademik koleksiyon içeriğine sahip, uluslararası düzeyde konsorsiyumlara kabul görmüş kütüphanelerden birisidir.

Üniversitemizin, eğitim-öğretim amaçlarına ulaşabilmesi için yegane bir işleve sahip olan kütüphanemiz; 160,000 civarında kitap, 10,000’lerce elektronik dergi aboneliği ve, 100,000 civarında elektronik kitap koleksiyonuna sahiptir. Etkin bilgi hizmetleri ve zengin koleksiyonları ile kütüphanemiz, üniversitemizin çağdaş, yenilikçi, değişimci ve öğrenci odaklı eğitim anlayışının vazgeçilmez aracı olarak hizmetlerini sürdürmektedir.

Tüm kütüphanecilerin ve kütüphane dostlarının kütüphane haftasını kutlar, toplumumuza kitap dolu günler dilerim.”