İçeriğe git

DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülümser Kubilay’dan "Sigara ve Sağlık" Açıklaması

"Anne Babasi Sigara İçen Çocukların Sigara İçme Olasiliği 7 Kat Daha Fazla"

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülümser Kubilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. “Sigara ‘ZARARLI’ sözcüğü ile ifade edilemeyecek kadar önemli bir halk sağlığı sorunudur.” sözleri ile açıklamalarına başlayan Prof. Dr. Kubilay, sigaranın topluma açık yerlerde kullanılmasının içmeyenleri de önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.

Kişilerin isteyerek hayatlarına giren sigaranın, insan hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Kubilay, “Her dozu zararlıdır. İnsan bedenine zarar veren binlerce kimyasal içermektedir ve yüksek bağımlılık yapan etkiye sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Dünyada sigara kullanımının her yıl 4.9 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kubilay, sigaranın ayrıca kronik hastalıkların % 90’ından, akciğer kanserinin % 85’inden sorumlu tutulduğunu ve bunun yanında gebelik esnasında sigara kullanımının bebeklerin doğum ağırlıklarının düşük olma olasılığını artırmakta olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kubilay, anne babası sigara içen çocukların sigara içme olasılığının 7 kat artmakta olduğunu ve sigara içmenin yaşam süresini etkilediğini vurguladı.

Bugün dünyada sigara kullanımı nedeni ile 8 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Kubilay, “Şimdi bu olumsuzlukları da dikkate alarak kendi kendinize sorun. Sigarayı bırakmak istiyor musunuz? Unutmayın sigarayı bırakmaya kararlı olmak başarmanıın yarısıdır.” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Kubilay sigara kullanan herkesin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı bırakması temennisinde bulundu.