İçeriğe git

DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Celal BAŞUSTAOĞLU TEÇEP’ten 2014 Yılı Kayda Değer Eser Ödülü Aldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Celal Başustaoğlu Klinik Mikrobiyoloji Yöntemleri El Kitabı ile Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri Programı’nda (TEÇEP) 2014 Yılı Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) alan eserler arasında yer aldı. Ödüller 23 Haziran 2014 tarihinde Ankara Rixos Otel’de gerçekleşen TÜBA Ödül Töreni ve Genel Kurul Toplantısı’nda sahiplerine teslim edildi. 

TEÇEP, Türk dilinde uluslararası standartlarda üniversite düzeyinde kitapların yazılmasını ya da yabancı bir dilden her alanda en iyi örneklerin düzgün, anlaşılır ve güzel Türkçe kullanılarak çevrilmesini özendirmek amacıyla her yıl düzenleniyor. Prof. Dr. Ahmet Celal Başustaoğlu ve Prof. Dr. Şinasi Taner Yıldıran, Sağlık Bilimleri dalında Klinik Mikrobiyoloji Yöntemleri El Kitabı ile 2014 yılı çeviri eser ödülleri  kayda değer eser ödülünü almaya hak kazandılar.  TEÇEP 2014 yılı uygulamasında; Doğa, Mühendislik, Sağlık ve Sosyal Bilimler alanında toplam 6 eser ‘Telif ve Çeviri Eser Ödülü’nü kazanırken, 10 esere ‘Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon)’ verildi.

DAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Celal Başustaoğlu, Sağlık Alanında birincilik ödülü kazanan eserinin Mikrobiyoloji alanında kullanılan tüm testleri anlatan bir kitap olduğunu ifade ederek, Türkiye’de bu ödülü 2009, 2011 ve 2014 yıllarında 3 kere kazanan tek kişi olmanın gururunu yaşadığını dile getirdi.  Prof. Dr. Başustaoğlu, DAÜ’nün kaliteli bir üniversite olmasının yanında hür bir akademisyenlik anlayışı içerisinde olduğu için akademisyenlik kariyerine DAÜ’de devam etmek istediğini dile getirdi. Üniversite hayatında eğitimin yanında araştırmanın da çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Başustaoğlu, ayrıca öğrencilerin eğitim yanında ilgi alanlarına göre faaliyetler içerisinde olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Başustaoğlu kimdir?

09.11.1959’da Ankara’da doğdu. 1978 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinden, 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Gölcük’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Mayın Filosu’nda pratisyen hekim olarak 2 yıl görev yaptı. 1987-1990 yılları arasında GATA Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda asistanlık eğitimini tamamladı ve iki yıllık kıta görevini takiben GATA Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent olarak atandı. 1995 yılında Üniversite Doçenti olduktan sonra 1995-1996 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri’nde Duke Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji laboratuarlarında staj tahsil eğitimi aldı ve 2002 yılında Profesörlük kadrosuna atandı. 2005-2013 yılları arasında GATA Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2013 yılında kendi isteği ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılmıştır ve halen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmektedir ve 2 çocuk babasıdır.

Tıbbi Mikrobiyoloji alanında yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış 150’nin üzerinde makalesi mevcuttur. Türkçe’ye çeviri editörlüğünü yaptığı “Manual of Clinical Microbiology” ve “Medical Microbiology” kitapları ile 2009, 2011 ve “Tıbbi Mikrobiyoloji Uygulamaları El Kitabı” ile 2014 yıllarında Türkiye Bilimler Akademisi’nin Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca “Osmanlı’dan Cumhuriyete Mikrobiyoloji Tarihine Bakış”, “Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Tarihi” ve “Vatan için Yaşanmış Bir Ömür; Prof. Dr. Tevfik Sağlam” isimli  Mikrobiyoloji tarihi üzerine yayınlanmış üç adet kitabı vardır.