İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Fakültesi Kültürel Miras Günü Etkinliğinde, Ken Marquard'ı Konuk Etti

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, geçtiğimiz günlerde Mimar Ken Marquardt’ın seminerine ev sahipliği yaptı. Aynı gün içerisinde, Kültürel Miras günü vesilesi ile Mimarlar Odası ile yapılan bir diğer etkinlik ise Türkiye’den gelen konuşmacılar Prof. Dr. Reha Günay ve Cafer Bozkurt’un katılımıyla Lefkoşa Bedesten’de gerçekleşti.

DAÜ Mimarlık Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı seminerlere, bilindiği üzere Dünya’nın çeşitli ülkelerinden katılımcılar davet edilmektedir. Bu dönemki katılımcı, İtalya’da yaşayan Amerikalı mimar Marquardt, İtalya’nın Canova kasabasında, taş mimari yapıların korunması, restorasyonu ve zenginleştirilmesi üzerine uzun zamandır çalışmalar yürütmektedir. Marquardt’ın çalışmaları dünyanın her yerinden yerel kurumları, teknik okulları ve önemli mimarlık fakültelerini bir araya getirmektedir.

Çok sayıda mimarlık öğrencisi, araştırma görevlileri ve akademik personelin katılımıyla gerçekleşen, ilginin yüksek olduğu seminerin ana başlığı Marquardt’ın restorasyon çalışmaları yürüttüğü Canova ve oluşturduğu kasabadan ismini alan Canova kurumu bünyesinde yaptığı çalışmalardı.

Marquardt seminerinde, yaptığı çalışmalarına ve birçok projesine yer vermiştir. 1993 yılında İtalya’nın Canova kasabasına eşiyle birlikte yaptığı ziyaret sırasında, kasabanın dokusuna ve mimarisine hayran kalan Marquardt, kısa zaman içerisinde buradan bir ev almış ve yenileyerek burada yaşamaya başlamış, daha sonra zaman içinde evin çevresinde bulunan harabe yapıları ve kalıntıları da satın alarak, yakın arkadaşları ve ailesi için, onları da dahil ederek restorasyon çalışmaları yapmış ve hepsini yenilemiştir. Bu dağ kasabasını adeta baştan yaratmış, kendi kendine yeten dayanışma içinde bir topluluk oluşturmuştur.

15 yıl sonra, Marquardt’ın çalışmaları uluslararası alanda takdir edilir hale gelmiştir. Marquardt, "Bu çok teşvik edici bir mücadeleydi ve hala devam ediyor" diye doğruluyor. Yıllar geçtikçe çalışmalara katılanlar arasına, 2002 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanan Avustralyalı Mimar Glenn Murcutt ve ünlü İsviçre ikilisi Herzog & de Meuron gibi isimler de girmiştir.

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’in yapmış olduğu kapanış konuşmasının ardından Ken Marquardt’e katılımından dolayı sertifika ve anı olarak etkinliğin posterini takdim ederken, Marquardt ise DAÜ’de bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu ifade etti.