İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Bölümü, Spor Salonu ve Park Kompleksi Projesi Tasarladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Tezsiz Yüksek Lisans Programı MARC 591/592 Stüdyosu öğrencileri, 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nde, Şampiyon Meleklerin anısını yaşatmak üzere öngörülen Spor Salonu ve Park Kompleksi projesini tasarladılar.

DAÜ Mimarlık Bölümü, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem ve sonrasında yaşanmakta olan ‘büyük yıkımın’ bir kez daha yaşanmaması için dersler çıkaracak, mümkün olan önlemleri gözetecek ve tüm bunları tasarımın ayrılmaz bir parçası olarak görebilecek mimari yaklaşım ve anlayışları, etik duruş ve değerleri öğrencilerine öğretmeye devam ediyor.  Bu bağlamda, Bahar Dönemi Tezsiz Yüksek Lisans programı tasarım stüdyosu, Şampiyon Meleklerin anısını yaşatmayı hedefleyen bir spor kompleksi projesini Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin (TMK) bulunduğu bölgede geliştirdi. Şampiyon Melekler Spor Salonu ve Park Kompleksi projesinde, Gazimağusa halkı ve tarihinin yaşamış olduğu en büyük acılardan birinin unutulmaması ve depremde kaybettiğimiz değerlerimizi geleceğe taşıma temel tasarım kararlarından biri oldu. Söz konusu mimari projede bu özel misyonun, tasarlanan sosyal mekanlar aracılığı ile TMK öğrencilerinin, Gazimağusa halkının ve tüm ada halkının terapötik, eğitsel ve kültürel gelişimine, bireylerin ruhsal ve fiziksel engellerini aşmalarına, toplumsal ruh ve aidiyet bilincinin güçlendirilmesine katkı koyarak gerçekleştirilmesi hedeflendi.

Bu vizyon ve mimari beklentiler çerçevesinde tamamlanan öğrenci projeleri, geçtiğimiz günlerde DAÜ Mimarlık Fakültesi, Hüseyin Ateşin Sergi Salonu’nda düzenlenen etkinlik ile tanıtıldı. Söz konusu tanıtıma Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, Dernek Genel Sekreteri Osman Akın, Dernek Kurucu Üyeleri Afet Aktuğralı ve Murat Aktuğralı’nın yanı sıra öğretim elemanları ile öğrenciler de katıldı.  DAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafooneh Mokhtarshahi tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından stüdyo yürütücüsü Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan gerçekleştirdiği sunumunda tüm dönem boyunca sürdürülen çalışmalar ve geliştirilen mimari projeleri tanıttı.  

DAÜ Mimarlık Bölümü, Spor Salonu ve Park Kompleksi Projesi Tasarladı

Prof. Dr. Pulhan, bu tür öğrenci çalışmaları ile hem bireylerin hem de toplumun eğitimine katkı koyan, ülke ve dünya gerçeklerini gözeten, yerel değerlere sahip çıkan ve sorunların çözülmesinde akılcı tutumlar sergileyen projeler üretmeyi sosyal bir sorumluluk ve görev olarak kabul ettiklerini belirterek, Şampiyon Meleklerin melekler şehri Gazimağusa’da yaşatılmasına katkı koymanın gururu ve huzuru içerisinde olduklarını vurguladı. Sunumu sonunda, Şampiyon Melekler anısına gerçekleştirilmesi düşünülen ve Gazimağusa kenti için bu değerde kıymetli olup derin anlamlar içeren bir projenin, yurtdışından katılımcılara da açık olacak şekilde düzenlenecek bir uluslararası mimari proje yarışması ile belirlenmesinin uygun olacağı vurgulandı.

DAÜ Mimarlık Bölümü, Spor Salonu ve Park Kompleksi Projesi Tasarladı