İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dinçyürek, Galler Prensi Charles’ın Düzenlemiş Olduğu Resepsiyona Katıldı

INTBAU’nun dünya çapında ulaştığı başarı nedeniyle, Galler Prensi (HRH Prince of Wales) tarafından, St. James Sarayı’nda önemli konukların ağırlandığı bir kutlama resepsiyonu düzenlendi.

Ülkelerinde, yerel kimliğin ve geleneksel mimarinin korunması ve sürdürülmesine önemli katkılarda bulunmuş kişilerin ve bu doğrultuda çalışan ilgili birliklerin başkanlarının davet edildiği resepsiyona, Kıbrıs Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği (INTBAU Kıbrıs) Başkanı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek de davetli olarak katıldı. 

Galler Prensi, dünyadan kısıtlı sayıda önemli konuğun katılmış olduğu resepsiyonda, Prof. Dr. Özgür Dinçyürek tarafından Kıbrıs geleneksel mimarisi ve INTBAU Kıbrıs’ın çalışmaları üzerine bilgi aldı. Prof. Dinçyürek INTBAU Kıbrıs’ın başarıyla düzenlemiş olduğu uluslararası etkinlikleri, Galler Prensi ile paylaşarak, Uluslararası INTBAU Konferansı 2013, Uluslararası ICTP Sergisi 2013, tüm ulusal/bölgesel INTBAU başkanlarının toplantısı ICC 2013, seminerler, teknik geziler ve atölye çalışmaları gibi organizasyonlara başarıyla evsahipliği yapıldığı konusunda Galler Prensi’ni bilgilendirdi.

Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, adadaki ortak kültürel geçmişin, toplumların yakınlaşmasına sağlayacağı katkılardan bahsederek, bu bağlamda INTBAU Kıbrıs’ın üstlenmiş olduğu misyonun altını çizdi. Ayrıca, Kıbrıs adasının, geçmişte bölgenin tüm hakim kültürlerine ev sahipliği yapmış olması nedeniyle çok katmanlı kültürel geleneklere ve mimarlık mirasına sahip olduğunu ve INTBAU Kıbrıs’ın bu çok kültürlü geçmişle barışık olmanın değerine ve ortak mimarlık mirası ile tanışık olmanın önemine dikkat çektiğini vurguladı. Galler Prensi, toplumlararası ilişkilerin normalleşmesinde, ortak kültürün ve ortak yaşamı şekillendiren mimarinin önemine değindi.

Prof. Dinçyürek, resepsiyon öncesinde katılmış olduğu Uluslararası INTBAU Kongresi’nde, dünyanın her köşesinden önemli konuklara INTBAU Kıbrıs’ın misyonunu, gerçekleştirmiş olduğu etkinliklerini ve gelecek vizyonunu anlatan sunuş yapmıştır. Ayrıca, diğer birlik başkanlarıyla görüşme şansını yakalamıştır. Bu görüşmelerin sonucunda, yakın gelecekte yerel kimliklerin ve geleneksel yerleşimlerin korunmasına yönelik INTBAU Kıbrıs ve diğer birliklerin ortak hareket ederek etkin stratejiler geliştirmesi ve birlikte çalışmaların yapılması doğrultusunda ilkesel ve operasyonel kararlara varılmıştır.

Galler Prensi’nin başkanlığında çalışan Uluslararası Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği INTBAU, herhangi bir kar amacı gütmeden, geleneksel mimariyi, şehirciliği ve el sanatlarını teşvik eden köklü bir eğitim birliğidir. Kıbrıs Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği - INTBAU Kıbrıs, merkezi Londra olan ve uluslararası alanda etkin bir birlik olan INTBAU’nun prensiplerini benimseyen bağımsız bir birlik olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bilindiği üzere, INTBAU, dünyanın çeşitli merkezlerinde mimari ve şehircilikle ilgili atölye çalışmaları düzenleyen ve tasarımcıları, uygulamacıları, zanaatkarları ve öğrencileri ilgili konularda eğiten bir birlik olarak faaliyet göstermektedir. Eğitimler ve stajlar vasıtasıyla, geleneksel yapıların korunması ve yeniden inşası teşvik edilmekte ve bu yolla yaşam kalitesinin artırılmasını hedeflenmektedir.

Prof. Dinçyürek, geçtiğimiz on yıllık süre içerisinde, dünyanın çeşitli ülkelerinde ulusal merkezler kurulduğunu ve INTBAU’nun 5000’i aşan uzmanlardan oluşan üye sayısına ulaştığını ifade etti. Şu ana kadar, INTBAU prensiplerini benimsemiş, bağımsız ve kar amacı gütmeden oluşturulmuş, aralarında Kıbrıs’ın da bulunduğu 22 ulusal merkez kurulmuştur. Ulusal INTBAU merkezleri arasında Kıbrıs’ın yanısıra, Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan, Almanya Avustralya, Birleşik Krallık, Estonya, Filipinler, Hindistan, Hollanda, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Küba, Nijerya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya ve Rusya yer almaktadır.