İçeriğe git

DAÜ "Kent ve Mimarlık" Programında Mimarlık Mesleği ve Sorunları Ele Alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge konuk oldu. Söz konusu programda “Mimarlık Mesleği ve Sorunları” ele alındı.

Başkan Azmi Öge Mimarlar Odası’nın, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı bir meslek odası olduğunu belirterek, meslektaşların ve toplumun çıkarları ile mesleki konular bağlamında faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi. Öge odanın, yapı projelerinin mevzuat ve çizim teknikleri açısından standartlara uygunluğunu denetlediğini belirterek, bazı kamu binalarına vize uygulamasının gerçekleştirilmemesini eleştirdi. Meslek odasının denetleme işinin bir kesim için bir problem olarak görüldüğünü belirten Öge, “ancak mesleki denetim önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Öge, KKTC’de meslek odalarının kamuya bir yük olarak görüldüğünü, bir engel olarak var sayıldığını ifade ederek deprem, yangın gibi istenmeyen olaylar yaşanmasıyla ilk sorumlu tutulanın yine meslek temsilcileri olduğunu vurguladı. Azmi Öge daha sonra programda mimarlık sektöründe ortaya çıkan fırsat eşitsizliklerini de örneklerle yorumladı.