İçeriğe git

DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü İnşaat Mühendisliği Haftası Etkinlikleri Düzenledi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İnşaat Mühendisliği Haftası etkinlikleri, 15-17 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış töreni, 15 Mayıs 2023 Pazartesi günü, saat 10:00’da, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde düzenlendi. Törende konuşan DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eriş Uygar, katılımcıların güzel vakit geçireceği bu etkinliklerin kurucusunun, 1992-1994 yılları arasında DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’nı yürüten ve sonrasında yaklaşık 6 yıl da Mühendislik Fakültesi Dekanı olarak görev yapan merhum Prof. Dr. Erdil Rıza Tuncer olduğunu aktardı.

Eriş Uygar

ABET Akreditasyonu 6 Yıl Süreyle Uzatıldı

Bölümün faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Uygar, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün dünyada teknoloji ve mühendislik programlarını denetleyen en prestijli kurumlardan Amerika Birleşik Devletleri merkezli Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) akreditasyonuna sahip olduğunu ve bu akreditasyonun 6 yıl süreyle uzatıldığını belirtti. Doç. Dr. Uygar, tezsiz İnşaat Yönetimi ve Emlak Yüksek Lisans Programı’nın önümüzdeki yıl eğitim hayatına başlayacağını, diğer yandan DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ile University of Illinois, Chicago ortak İnşaat Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans ve Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans programlarına başvuruların açıldığını, isteyenlerin başvurularını DAÜ’nün web sitesinden yapabileceklerini açıkladı.

Son Beş Yılda Saygın Dergilerde 142 Akademik Yayın

DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün toplumun ve öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için gelişmeye devam ettiğini belirten Doç. Dr. Uygar; 14 kamu binası ve pek çok özel binanın depreme karşı dayanıklılığını ölçtüklerini ve raporladıklarını aktardı. Bölümün akademik başarılarından da bahseden Doç. Dr. Uygar, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve araştırma görevlilerinin son beş yılda saygın dergilerde 142 akademik yayın yaptığını ve kişi başına yılda ortalama iki yayın yapıldığını ifade etti. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunlarının başarılarından da bahseden Doç. Dr. Uygar, mezunların %90’ından fazlasının mezun olduktan sonra en geç 6 ay içerisinde iş bulduklarını da kaydetti.

Hüseyin Özkaramanlı

“DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Gurur Duyuyoruz”

DAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı da konuşmasında akademisyenler, alanlarında uzman misafir konuşmacılar ve zeki öğrenciler ile bir arada olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnşaat Mühendisliği Haftası etkinliklerinin katılımcıların ufkunu genişleteceğini ifade eden Prof. Dr. Özkaramanlı İnşaat Mühendisliği alanındaki son gelişmelerin tartışılacağını belirtti. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün deprem felaketi sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) kamuya ait ve özel binaların depreme karşı dayanıklılığını ölçmekle ilgili ciddi bir yük üstlendiğini aktaran Prof. Dr. Özkaramanlı, bölüm tarafından ortaya konan bilimsel raporların önemine işaret etti. Prof. Dr. Özkaramanlı, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün topluma hizmet etme noktasındaki rolünün kendilerini gururlandırdığını vurguladı. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün üçüncü kez ABET akreditasyon sürecini eksiksiz ve başarılı bir şekilde tam skorla tamamlamasının burada verilen eğitimin kalitesini tescillediğini belirten Prof. Dr. Özkaramanlı, etkinliklerde yer alacak tüm katılımcılara güzel vakit geçirmelerini diledi.

Abdullah Ekinci

Konuşmaların ardından teknik konuşmalar kapsamında Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ekinci, “Kahramanmaraş Depreminin Ardından Kuzey Kıbrıs’ta Yapılar ve Topraklara Bakış” ve Prof. Dr. Tahir Çelik “İnşaat Kontrol” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Değirmenlik’in Jeolojik Yapısı İncelendi

Etkinliğin ikinci günü, saat 09:00’da, Değirmenlik’in jeolojik yapısını inceleme gezisi ile başladı. Saat 14:30’da, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş, teknik konuşmalar kapsamında içinde bulunduğumuz akademik dönem içerisinde daha önce Meksika Deprem Derneği (Mexican Association for Earthquake Engineering) için hazırladığı, “Türkiye Depremi, Sismisite, Kurallar, Uygulamalar ve Diğer Bakış Açıları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Etkinliğin ikinci günü, saat 14:30’da, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü girişinde düzenlenen masa tenisi turnuvası grup maçlarının ardından sona erdi.

Etkinliğin üçüncü günü, 17 Mayıs 2023 Çarşamba günü, saat 09:00’da, bölüm giriş katında düzenlenen köprü testi etkinliğiyle başladı. Saat 10:30’da tavla turnuvası grup maçları, yarı final maçları ve final maçı gerçekleşti. Saat 12:00’de ise masa tenisi turnuvasının yarı final ve final maçları oynandı. Saat 13:30’da, DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Metin Kunt, teknik konuşmalar kapsamında, içinde bulunduğumuz akademik dönem içerisinde ICCME23, Cleveland State Universitesi için hazırladığı “Eğitimde 10 Yıllık Kodlama Tecrübesinin Yansımaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

DAÜ 28’inci İnşaat Mühendisliği Haftası etkinlikleri, saat 14:30’da, gerçekleştirilen kapanış töreni ile sona erdi. Kapanış töreninde klasik müzik dinletisi, başarılı bölüm öğrencilerine yüksek şeref ve şeref belgelerinin takdimi ile etkinlikler kapsamında düzenlenen aktivitelerde dereceye girenlere sertifikaların takdimi gerçekleştirildi.