İçeriğe git

DAÜ İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri UNDP - PFF Tarafından Restorasyon Çalışmaları Devam Eden Othello Kalesi'nde İncelemelerde Bulundular

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlileri UNDP – PFF proje elemanı Fatma Terlik eşliğinde, Mağusa Tarihi’nin en önemli yapılarından olan Othello Kalesi’nde, şu anda gerçekleşmekte olan restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarını incelemek üzere teknik ziyarette bulundular.  Restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları esnasında öncellikle 1. dereceden yıpranan yerlere taşların konulması, su drenajı için çözüm önerileri geliştirilmesi ve yıllar içinde birikmiş toprağın temizlenip taşınmasının sağlanması şeklinde üç işlem yapılmaktada olduğu bilgisini edinen DAÜ’lü ekip, taş bulma konusunda da problem yaşandığı bilgisini edindiler. Bu kent ve dünya kültür mirası açısından önemli bir değer olan Othello’yu gelecek nesillere aktarabilmemiz ve yaşatabilmemiz için her türlü duyarlılığı gösterip kentlilik görevini yerine getirme çağrısında bulunan DAÜ’lüler, özellikle bu ve bundan sonraki restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları için bölüm olarak “Tarihine bir taş da sen koy” sloganı ile birçok eylem yapacaklarını da ifade ettiler.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı’nın verdiği bilgiye göre Bölüm olarak tarihi mirasa sahip tüm yapılarımızın öncelikle sağlamlaştırılıp ayakta kalmalarının sağlanması; daha sonra ise günümüz ihtiyaçları ve teknolojileri ile yaşatılmaları gerektiğine inandıklarını; bu anlamda da bugüne kadar ders ve araştırmaları kapsamında sürekli olarak tarihi değeri olan ve kent için ciddi potansiyellere sahip tarihi binalara yeni fonksiyon ve projeler  geliştirmekte olduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Dağlı ayrıca, bu kentin, sur kenti, yani taşlarla çevrili kent olmasından dolayı taşlarının da ayrı bir tarihi değeri olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini; bu anlamda Müzeler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile Eski Eserler Dairesi’ni de bölüm olarak göreve çağırdıklarını ifade etti.